Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Zgodila se je pravica«

Objava: 28. 12. 2011 / 09:26
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Zgodila se je pravica«

Civilna iniciativa za družino in pravice otroke je z veseljem sprejela dolgo pričakovano odločitev ustavnega sodišča, ki je z včeraj objavljeno odločbo dovolilo referendum o družinskem zakoniku. Ob presoji na ustavnem sodišču se je, kot so zapisali v izjavi za javnost, »zgodilo tisto, kar se od ustavnega sodišča tudi pričakuje – zgodila se je pravica«.

Z odločitvijo ustavnega sodišča, ki je ugotovilo, da z morebitno zavrnitvijo družinskega zakonika na rerefendumu ne bi nastale prostiustavne posledice, so, kot so prepričani v Civilni iniciativi, »potrjena naša večletna prizadevanja za spoštovanje človekovih pravic in še posebej v tej zvezi človekovih pravic otrok. Otroci so najšibkejši člani naše družbe in zaradi tega potrebni največje skrbi, zaščite in pozornosti. Prav o tem se bo namreč odločalo na družinskem referendumu: o pomenu materinstva in očetovstva za otroka ter o potrebi in največji koristi za otroka, da ima skrbna in ljubeča mamo in očeta.«

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok pozdravljajo, da je na ustavnem sodišču prevladala logika vsebinskih argumentov nad logiko moči in izključevanja, ki je s strani vladnih strank prevladovala v postopkih v zvezi z družinskim zakonikom. »Upamo, da se bo to sedaj spremenilo. Odločitev ustavnega sodišča namreč razumemo tudi kot priznanje Civilni iniciativi za opravljeno delo in kot poziv, naj logiko moči in nestrpnosti ter izključevanja pri sprejemanju odločitev in v javnih razpravah zamenja spoštljiv dialog na podlagi vsebinskih argumentov.«

V civilni iniciativi, ki je skupaj s podporniki 1. in 2. septembra že zbrala okoli 27.700 podpisov za razpis rerefenduma (potrebnih jih je 40.000), se ob odločbi ustavnega sodišča zahvaljujejo vsem, ki so že oddali svoj podpis podpore družinskemu referendumu, vnaprej pa se zahvaljujejo tudi tistim, ki bodo to storili 3. januarja in naslednje dni, ko bo iniciativa – na voljo ima še 33 dni – z zbiranjem nadaljevala.

V Civilni iniciativi so si prizadevali, da bi bil družinski referendum izveden sočasno s parlamentarnimi volitvami, »kar bi bilo najbolj odgovorno do davkoplačevalskega denarja«. Glede na to, da bodo predvidoma v marcu v več slovenskih občinah, med drugim tudi v Ljubljani, potekale nadomestne županske volitve, pa sedaj predlagajo, da se družinski referendum izvede sočasno s temi volitvami in se na ta način prihrani veliko denarja. Ob tem prosijo občine, kjer bodo nadomestne županske volitve, da se uskladijo in vse izvedejo volitve na isti dan.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh