Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgodovina rudnika v Idriji

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 26. 01. 2021 / 16:03
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.02.2021 / 12:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgodovina rudnika v Idriji

Zgodovina rudnika v Idriji

Založba Slovenska matica je izdala prevod poglobljene zgodovinske raziskave o rudniku živega srebra v Idriji.

Založba Slovenska matica je izdala prevod poglobljene zgodovinske raziskave o rudniku živega srebra v Idriji.



Del idrijskega rudnika, Antonijev rov, je danes muzej.


Delo zgodovinarja dr. Helfrieda Valentinitscha iz leta 1981 Deželnoknežji rudnik živega srebra Idrija v obdobju med letoma 1575 in 1659 je obsežna zgodovinska raziskava o delovanju idrijskega živosrebrnega rudnika po podržavljenju konec 16. in v prvi polovici 17. stoletja. Predstavljeni so tehnični razvoj, proizvodnja, pravne in socialne razmere v rudniku ter načini pridobivanja živega srebra.

Knjiga, ki je nastala na podlagi dolgoletnega študija arhivskega gradiva, kaže na izjemen pomen idrijskega rudnika, enega prvih in največjih zgodnjekapitalističnih podjetij v Evropi. Opremljena je z življenjepisi vseh rudniških upraviteljev, uvodno poglavje pa prinaša pregled razvoja rudnika. Knjigo je prevedel Alfred Leskovec.




Rudnik živega srebra v Idriji je začel obratovati leta 1493

Rudnik živega srebra v Idriji, ki je začel obratovati leta 1493, je v 16. stoletju v primerjavi z drugimi, bistveno starejšimi rudniki v vzhodnoalpskem območju zavzemal jasno izražen poseben položaj. Vzroke za to gre iskati v sorazmerno poznem nastanku rudnika. Idrija tako ni imela niti gozdnih in oskrbovalnih okolišev niti tržnih pravic ali župnijske cerkve.

Rudarji so bili sicer podrejeni posebni rudarski zakonodaji, vendar pa Idrija kljub temu ni imela lastne rudarske zakonodaje, ki bi ustrezala njenim posebnim potrebam. Tudi visoko sodstvo ni bilo - tako kot denimo v tirolskih rudnikih srebra ali v štajerskem gospodarstvu - v rokah deželnega kneza in njegovih organov, temveč ga je izvajalo tolminsko gospostvo. Najizraziteje pa se je ta posebni položaj Idrije kazal v socialnih razmerah.


Idrija s cerkvijo, ki so jo med vojno uničila propartizanska letala.


Rudniški družabniki so bili notranjeavstrijski bogataši

Prvi rudarji so prihajali v Idrijo iz nemško govorečih območij, vendar pa so v rudniku poleg njih že kmalu začeli zaposlovati tudi sinove okoliških slovenskih kmetov in kajžarjev. Tako se je lahko šele po več generacijah izoblikovala rudarska skupnost s svojo tradicijo, značilno posebej za poklicno skupino rudarjev.

Poleg tega je v Idriji že takoj po odkritju nahajališča živega srebra prišlo do ločevanja med kapitalom in delom, značilnega za zgodnji kapitalizem. Rudniški družabniki, ki jih je zanimal le dobiček, so prihajali iz vrst notranjeavstrijskega plemstva in meščanstva, medtem ko je v Idriji poleg rudarjev živelo le še nekaj uradnikov in krčmarjev ter nekaj časa tudi mesar.


Idrija leta 1965, ko je rudnik še obratoval.


Proizvedeno živo srebro so v celoti izvažali

Posebno pozornost vzbuja tudi dejstvo, da rudarji niso razvili versko ali socialno motiviranih organizacijskih oblik in da torej v Idriji niso imeli niti špitala niti bratovske skladnice.

Poseben položaj Idrije je dobil svoj še dodatni odtenek s tem, da so tod proizvedeno živo srebro v nasprotju z denimo štajerskim železom ali štajersko soljo tako rekoč v celoti izvažali.

Hkrati je bilo idrijsko živo srebro edino izvozno blago, ki je notranjeavstrijskemu gospodarstvu zagotovilo dostop ne le do evropskega trga, temveč tudi do že razločno opaznega svetovnega gospodarstva.


Benetke danes.


Benetke, pomorska republika

V knjigi Benetke, pomorska republika, temeljitem in vsestranskem pregledu tisočletne zgodovine Beneške republike, ki je v marsičem določala tudi našo zgodovino, avtor Frederic C. Lane obravnava to pomorsko in trgovsko državo od začetkov na prelomu iz starega v srednji vek do propada konec 18. stoletja.

Poleg osvetljevanja politične zgodovine - od zgodnjega obdobja na stičišču med frankovsko in bizantinsko državo do obdobja nevtralnosti v 18. stoletju in končnega propada Republike - knjiga prinaša podroben opis izgradnje političnega sistema in pregled razvoja njenih ustanov.




Knjiga se posveča tudi umetniškemu dogajanju

Podrobno je opisano gospodarsko življenje v Benetkah s posebnim poudarkom na trgovini in trgovskih poteh, pomemben del knjige pa se posveča tudi umetniškemu dogajanju in intelektualnim tokovom tistega časa, od razcveta humanizma in razvoja znanosti, predvsem kartografije, do odnosa do cerkve, katoliške reforme in razsvetljenstva.

Avtor dodatnega besedila je zgodovinar Dušan Mlacović.


Benetke iz zraka.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh