Zapri
Iskanje

Zgodovinsko društvo vzelo v bran dr. Jožeta Možino

Objava: 20. 01. 2022 / 06:15
Oznake: Covid, Koronavirus, Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.01.2022 / 00:02
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Zgodovinsko društvo vzelo v bran dr. Jožeta Možino

Zgodovinsko društvo vzelo v bran dr. Jožeta Možino
»Z napadi na Jožeta Možino se ne obračunava zgolj z ustanovo, ki mu je doktorat podelila, temveč z vsemi, ki si prizadevajo za spoštovanje znanstvenega dela in znanstvenih spoznanj.« FOTO: Tatjana Splichal
Slovensko zgodovinsko društvo za novejšo in sodobno zgodovino se je v izjavi za javnost odzvalo na gonjo zoper novinarja dr. Jožeta Možina zaradi sobotne oddaje Utrip na nacionalni televiziji.

»Zanikanje znanstvenih spoznanj nosi polno odgovornost zaradi več tisoč mrtvih pri nas ob epidemiji covida-19. Ljudje iz večinsko idejno sorodnega kroga so se z enako vnemo vrgli v obračunavanje z Jožetom Možino, ki je v oddaji Utrip predstavil zgolj pričevanja onih, ki so doživljali takratno tragedijo v Dražgošah. Ne želijo samo nadaljevati pohabljanja in zlorabe slovenskega zgodovinskega spomina, temveč obdržati premoč ideologije nad znanostjo in resnico,« so prepričani v društvu.

Dražgoška bitka zasluži pietetni spomin

Dražgoška bitka zaradi 41 zverinsko pobitih domačinov in 9 padlih partizanov, tako Zgodovinsko društvo, zasluži pietetni spomin: »Ne prof. dr. Metod Mikuž ne prof. dr. Tone Ferenc kot njegov naslednik na prvi jugoslovanski katedri za novejšo zgodovino, ki je vključevala tudi proučevanje partizanskega boja in revolucije, boja pri Dražgošah nista zanikala. Dražgoško bitko sta označevala kot spopad s tragičnimi posledicami za partizansko gibanje in za tamkajšnje civilno prebivalstvo.«

Najostreje protestiramo zoper nadaljevanje protiznanstvene histerije za potrebe dnevne politike. Ne žrtve 2. svetovne vojne ne tudi zadnje, povezane z epidemijo covida-19, tega ne dovoljujejo. Takšno ravnanje je najhujša manifestacija antihumanizma in totalitarizma v najbolj primitivni obliki.

Posledica vojaškega neznanja in podcenjevanja okupatorjeve moči

Kot so dodali v društvu, je bila posledica vojaškega neznanja in podcenjevanja okupatorjeve moči in njegove izurjenosti v frontalnem boju. »Mednarodno je nanjo vplivala predvsem ustavitev nemškega prodora pred Moskvo in pričakovanje bliskovite sovjetske protiofenzive in bližnje končne zmage, ki naj ne bi zgolj končala nemške okupacije pri nas, temveč naj bi prinesla in utrdila nov družbenopolitični sistem. Za to se je zavzemal tudi takratni poveljnik partizanov v Dražgošah,« je zapisano v izjavi za javnost.

Najhujša manifestacija antihumanizma in totalitarizma

V Zgodovinskem društvu, ki ga vodi zgodovinar prof. dr. Renato Podbersič ml., se, kot pravijo sami, ne vtikajo v potrebe političnih manipulacij predvolilnega časa, najostreje pa protestirajo zoper nadaljevanje protiznanstvene histerije za potrebe dnevne politike. »Ne žrtve 2. svetovne vojne ne tudi zadnje, povezane z epidemijo covida-19, tega ne dovoljujejo. Takšno ravnanje je najhujša manifestacija antihumanizma in totalitarizma v najbolj primitivni obliki,« so zapisali.

Obračun z vsemi, ki si prizadevajo za spoštovanje znanstvenega dela

Jože Možina je po vseh pravilih znanosti doktoriral iz zgodovine na ljubljanski Filozofski fakulteti, »z napadi nanj pa se ne obračunava zgolj z ustanovo, ki mu je doktorat podelila, temveč z vsemi, ki si prizadevajo za spoštovanje znanstvenega dela in znanstvenih spoznanj,« poudarjajo v društvu in pozivajo vse, ki imajo protiargumente in dokaze, da pričevalci lažejo, naj to storijo na dostojen način z navajanjem nasprotnih dejstev.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh