Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Možinov Utrip pospešil utrip dedičem revolucije

Objava: 17. 01. 2022 / 19:15
Oznake: Vojna
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 21:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Možinov Utrip pospešil utrip dedičem revolucije
Veliko prahu se je dvignilo po Utripu dr. Jožeta Možine. FOTO: Tatjana Splichal

Možinov Utrip pospešil utrip dedičem revolucije

Po avtorju zadnje sobotne notranjepolitične oddaje »Utrip« na TV Slovenija dr. Jožetu Možini, ki je v njej podrl mit o dražgoški bitki, so se usuli komentarji z obeh strani.

Ni jih malo, ki so 15-minutni prispevek, prvi Možinov v tej oddaji po desetletju in pol, videli kot razbijanje nacionalkinega enoumja in mu glasno zaploskali, na drugi strani pa so ga začeli nemudoma obstreljevati z vsemi topovi častilci nekdanjega režima in dediči revolucije, tudi s strankarskih vrhov.

Tanjin čivk

Še posebej daleč je šla zlasti predsednica Socialnih demokratov Tanja Fajon s čivkom, češ da »ni opravičila za uredniško politiko, ki ne deluje več v javnem interesu«, temveč kot servis vlade, poslanec SAB Marko Bandelli pa, da »nas take laži in zavajanja čakajo, če bo zmagala radikalna desnica«.

Poslančevo pismo

Danes pa je odprto pismo generalnemu direktorju nacionalne radiotelevizije Andreju Grahu Whatmoughu in v. d. direktorju TV Slovenija dr. Valentinu Arehu pisal še poslanec SD, češ da so bili gledalci zadnjega »Utripa« deležni »zlonamerne reinterpretacije zgodovinskih dejstev«.

Vabilo na nujno sejo vodstva TVS

Jože Možina je na družbenem omrežju razkril, da je zaradi »Utripa« skupaj z v. d. odgovorne urednice informativnega programa Jadranko Rebernik prejel vabilo na nujno sejo vodstva TV Slovenija, posamezni novinarji pa naj bi po njegovih besedah zahtevali suspenz obeh.

ZNP: Grob politični napad in sramotenje novinarja

Zoper politične pritiske na Jožeta Možino so se s protestnim pismom odzvali v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP), ki obsoja »grob politični napad in sramotenje novinarja, ki je v 15 minutah skladno z novinarskimi standardi in etiko komentiral aktualne družbeno-politične teme«.

Mnenje novinarja in strokovnjaka

»Možina je doktor zgodovinskih znanosti, ki se je specializiral za 2. svetovno vojno. Zato ne gre samo za mnenje novinarja, temveč tudi strokovnjaka. V poplavi protestov ni bilo zaslediti, da bi mu kjer koli kdo strokovno oporekal. Vse moti samo njegovo mnenje. Moti jih svoboda govora,« so zapisali v ZNP.

Nedopustni politični pritiski

V združenju tovrstne politične pritiske označujejo za nedopustne, Fajonova pa bi po njihovem – kot nekdanja novinarka nacionalke – morala zagovarjati pluralnost javne RTV, namesto da doma in v tujini pomaga vzdrževati medijski monopol politične levice, ki tako iz ozadja obvladuje pomembne vzvode oblasti in pači slovensko demokracijo.

Preklic hujskaških izjav in javno opravičilo

»Zlasti zato, ker se doma in v Evropi rada razglaša za borko za medijsko svobodo in pluralnost, o odprtih vprašanjih pa redno seznanja tudi evropske inštitucije. Pričakujemo, da bo tudi v tem primeru uporabljala enaka merila in preklicala hujskaške izjave, novinarju Možini pa se javno opravičila,« so še zapisali v ZNP.

ZNP obljublja

V Združenju novinarjev in publicistov obljubljajo, da bodo pozorno spremljali razvoj dogodkov in se nanj tudi ustrezno odzvali: »Nedopustno bi tudi bilo, da bi vodstvo RTVS popustilo političnim pritiskom na novinarja in ga klicalo na zagovor, kar je sicer neuradno slišati.«

Pa Društvo novinarjev Slovenije (DNS)? Doslej vse tiho je bilo ...

Kupi v trgovini

Trije totalitarizmi: fašizem, nacizem, komunizem
Filozofija in esejistika
38,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh