Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Zgolj ponavljanje’

Objava: 19. 01. 2010 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Zgolj ponavljanje’

Nekateri predstavniki judovske skupnosti manj zadovoljni s papeževim obiskom

Po mnenju predsednika Italijanske skupnosti rabinov, Giuseppeja Larasa, papežev nedeljski obisk pri rimski judovski skupnosti ni pripeljal do napredka v odnosih med judi in katoličani. Kot je v pogovoru za italijanski dnevnik ‘Il Messaggero’ izjavil Laras, papež v nedeljo ni povedal ničesar novega ali posebej pomembnega. Milanski rabin se iz protesta do priznanja herojskih kreposti papeža Pija XII. srečanje v rimski sinagogi ni udeležil.

Z ozirom na holokavst naj bi papež po Larasovih besedah zgolj ponovil splošno znana dejstva, in sicer, da so nekateri cerkveni predstavniki, z dovoljenjem Pija XII., v času preganjanja na varno spravili nekaj članov judovske skupnosti. V teh papeževih izjavah milanski rabin vidi potrditev svojih zadržkov do nedeljskega srečanja.

Drugačnega mnenja pa je predsednik rimske judovske skupnosti, Riccardo Pacifici, ki je v pogovoru za italijanski dnevnik ‘La Stampa’ govoril o ‘epohalni gesti’ svetega očeta, s čimer je imel v mislih priklon Benedikta XVI. pred preživelim iz koncentracijskega taborišča. Papežev spontan izraz časti med nedeljskim obiskom sinagoge je Pacifici primerjal z objemom člana judovske skupnosti in papeža Janeza Pavla II. med njegovim zgodovinskim obiskom v sinagogi leta 1986.

Predsednik rimske judovske skupnosti je v svojem govoru v nedeljo vendarle izrazil tudi kritiko o stališču Vatikana do preganjanja judov v času nacizma, svoj pogovor s svetim očetom pa je označil za ‘spodbudnega’; potekal naj bi v ‘konkretnem ozračju, brez teološke togosti in nepotrebnih retoričnih prijemov’. V pogovoru se je Pacifici zavzel za nadaljnje odprtje vatikanskih arhivov in izročitev vseh dokumentov o pontifikatu Pija XII.

Na fotografiji: papež Pij XII.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh