Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zgradili so sedem šol in vrtec

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 29. 08. 2018 / 11:27
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zgradili so sedem šol in vrtec

Zgradili so sedem šol in vrtec

Na Slovenski karitas so v drugi polovici avgusta začeli že trinajsto dobrodelno akcijo Za srce Afrike.

Akcijo Za srce Afrike so predstavili: generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič, Irma Šinkovec z ministrstva za zunanje zadeve, darovalka Vera Muha in vodja mednarodne pomoči pri Slovenki karitas Jana Lampe.

Zbrana sredstva v dobrodelni akciji Za srce Afrike so namenjena razvojno-humanitarnim projektom na področju zdravstva in šolstva ter oskrbe z vodo in hrano ter omogočanja dela, ki jih Karitas izvaja v sodelovanju s slovenskimi misijonarji v osrednjem delu Afrike.

Akciji in projekte so predstavili v torek, 28. avgusta, v Ljubljani: generalni tajnik Slovenske karitas Cveto Uršič, vodja mednarodne pomoči pri Slovenki karitas, ki z rednimi terenskimi obiski v Afriki spremlja izvedbo projektov in nove potrebe po pomoči, Jana Lampe, Irma Šinkovec s sektorja za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč na ministrstvu za zunanje zadeve ter Vera Muha, darovalka, ki že štiri leta z mesečnim darom podpira družino v Afriki.

S hrano so rešili veliko življenj otrok

V dvanajstih letih so s pomočjo akcije zgradili ali obnovili sedem šol in vrtec, pet zdravstvenih centrov, tri porodnišnice in enajst vodnjakov v Afriki na območjih, kjer živi 250.000 ljudi. S hrano je bilo rešenih veliko življenj podhranjenih otrok. Letos bodo sredstva Za srce Afrike namenjena za pomoč podhranjenim otrokom v Centralnoafriško republiko ter gradnjo zunanje jedilnice v zdravstvenem centru. V Musangu v Ruandi bodo podprli gradnjo in opremljanje novih prostorov za bolnišnično oskrbo otrok in odraslih.


Novozgrajena in opremljena porodnišnica v kraju Ruzo v Burundiju

V okrožju Karongi v Ruandi bodo ob sofinanciranju ministrstva za zunanje zadeve podprli projekt za trajnostno preživetje 600 revnih družin, ki bodo prejele koze in semena, glinene peči, sončne celice z lučjo, se usposobili za zagon obrti in prejeli sredstva. V Kiguhu v Burundiju bodo zgradili dodatnih šest učilnic osnovne šole, v Ampitafi na Madagaskarju pa pomagali pri nakupu riža za 250 osnovnošolcev.

Projekt v kraju Ruzo v Burundiju

Največji projekt Slovenske karitas do zdaj je bil v kraju Ruzo v Burundiju. V odročnem podeželskem kraju Ruzo so v letih 2006 in 2007 najprej podprli gradnjo cisterne za vodo za potrebe tamkajšnjega zdravstvenega centra. V starem zdravstvenem centru je bila le ena soba za porodnice, kjer je na devetih posteljah hkrati ležalo tudi do 25 mater.


Novozgrajene in opremljene sobe za hospitalizacijo otrok v kraju Ruzo v Burundiju

Na podlagi teh lokalnih potreb so v letih 2008 do 2010 podprli gradnjo nove dvonadstropne porodnišnice ter jo opremili s porodniško medicinsko opremo in 50 posteljami. Leta 2010 so jo opremili tudi s sončnimi celicami, ker druge možnosti za oskrbo z električno energijo ni. Za potrebe delovanja porodnišnice so podprli tudi gradnjo treh rezervoarjev za zbiranje deževnice. V vsa dela, ki jih je spremljala misijonarka Bogdana Kavčič, so vključili več kot 50 domačinov, ki so s tem dobili možnost za delo.

Sodelovanje z ministrstvom za zunanje zadeve

Opremo in sončne celice je po projektu sofinanciralo ministrstvo za zunanje zadeve, prav tako izobraževanja za lokalno zdravstveno osebje in zdravstveno vzgojo za tamkajšnje prebivalce v letih 2010 in 2011. V novi porodnišnici, ki pokriva območje z 68.000 prebivalci, se mesečno rodi povprečno 130 otrok. Matere iz porodnišnice pridejo zdaj spočite in z nasmehom in zelo so hvaležne. Prej so pogosto rojevale doma. Zaradi zapletov pri porodu so številni otroci postali sirote. V letih 2010 do 2012 so v okviru zdravstvenega centra v Ruzu, kamor dnevno pride po pomoč do 350 ljudi, podprli obnovo prostorov in dotrajane strehe (470 m2) ter dogradili bolnišnične prostore, namenjene bolnišnični oskrbi otrok in odraslih.

Imajo kakovostnejšo zdravstveno oskrbo

Ob sofinanciranju MZZ so opremili center s 75 posteljami in drugo potrebno opremo, podprli gradnjo dveh rezervoarjev za vodo (65 m3) ter nadaljevali z izobraževanji kadra in zdravstveno vzgojo prebivalstva. Namestili so tudi sončne celice. Dodatno so za center podprli še gradnjo tretjega vodnjaka in obnovili vaški vodnjak. Suše so namreč v teh krajih vse hujše, druge možnosti za oskrbo z vodo pa ni. Podprli so tudi gradnjo 30 tradicionalnih stranišč za potrebe družin.


Nova osnovna šola v Kigaliju v Ruandi, otroci iz vrtca ob odprtju

Prebivalci so zdaj deležni kakovostnejše zdravstvene oskrbe, kader pa ima boljše pogoje dela. V ta center in porodnišnico hodijo ljudje po pomoč tudi iz drugih krajev, ker so lepo sprejeti in prejmejo dobro zdravstveno oskrbo. Preko sredstev akcije Za srce Afrike je Karitas prispevala 400.000 evrov, ministrstvo za zunanje zadeve preko odobrenih projektov 115.000 evrov, Misijonsko središče pa 66.000 evrov.

Program Z delom do dostojnega življenja

Že deveto leto pa ob tej akciji nadaljujejo s podporo programa Z delom do dostojnega življenja, preko katerega je s pomočjo že 548 mesečnih darovalcev iz Slovenije, omogočeno delo in plačilo staršem iz 300 revnih družin v Afriki, štirinajstim v Albaniji in enajstim na Šrilanki ter plačilo zanj (en evro na dan v Afriki in na Šrilanki, dva evra v Albaniji), s katerim lažje preživijo. Podatki, kako pristopiti k pomoči, so objavljeni ne Karitasovi spletni strani.


Novozgrajeni vodnjak v Kiguhu v Biurndiju

Darovalka za dostojnejše preživetje ene družine

Vera Muha, ki je že štiri leta darovalka preko akcije Z delom do dostojnega življenja, je dejala, da se pridružila pred štirimi leti in s svojim darom pomagam družini na Madagaskarju, pri misijonarju gospodu Janezu Mesecu.

»Začela sem z najmanjšim zneskom, potem pa mi razmišljanje, da me znesek za eno družino vendar finančno ne ogroža, ni dalo miru in odtlej prispevam na mesec 24 evrov, kar je dovolj za mesečno plačilo za delo in dostojnejše preživetje ene družine na podeželju v Afriki. Z veseljem se pridružim tudi vsakoletnemu zbiranju sredstev v akciji Za srce Afrike

Darovalka Vera Muha

Več v priponki.

Karitas, akcija Za srce Afrike - GRADIVO.docKaritas, akcija Za srce Afrike - GRADIVO.doc


Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh