Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zid žalovanja del izraelskega protokola

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 07. 2015 / 08:31
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zid žalovanja del izraelskega protokola

Državniške goste bodo odslej popeljali tudi na svete kraje judovstva v starem mestnem jedru Jeruzalema.

Izraelski državniški gostje bodo odslej v okviru obiska obiskali tudi zid žalovanja v starem mestnem jedru Jeruzalema. Ustrezen sklep je sprejelo tamkajšnje zunanje ministrstvo. Trenutno protokol za uradne obiskovalce vključuje obisk muzeja holokavsta Yad Vashem, izraelskega parlamenta in groba Theodorja Herzla (1860-1904), pobudnika sodobne judovske države.



Razširjeni program naj bi prvič izpeljali ta teden, ko v Izrael potuje predsednik italijanske vlade Matteo Renzi. Namestnica zunanjega ministra Tzipi Hotovely je vključitev zidu žalovanja med drugim utemeljila z namenom, da »okrepimo svoj položaj v Jeruzalemu«. Ministrstvo sicer priznava, da bodo nekateri državniški gostje in diplomati obisk te obvezne znamenitosti najverjetneje odklonili. V tem primeru jih bodo poskušali prepričati v nasprotno. Večina gostov pa je med obiski že izrazila željo, da bi si ogledala tudi znameniti zid.

Leta 1967 je Izrael osvojil vzhodni del Jeruzalema skupaj s starim mestnim jedrom, ki je bil pred tem priključen Jordaniji. Leta 1980 sprejeti zakon Jeruzalem označuje kot »večno in nedeljivo prestolnico«. Po mednarodnih predpisih vzhodni del Jeruzalema pripada območju izraelske države.

V vzhodnem Jeruzalemu stoji zid žalovanja, starodavno obzidje nekdanjega tempeljskega območja, kjer danes stojita Kupola na skali in mošeja Al-Aksa. Zid žalovanja zaradi bližine templju, ki je bil uničen leta 70, velja za najsvetejši kraj judovstva.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh