Zapri
Iskanje

Ali tudi v ZOO Ljubljana živijo ogrožene živalske vrste? [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 19. 09. 2022 / 13:52
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.09.2022 / 13:53
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Ali tudi v ZOO Ljubljana živijo ogrožene živalske vrste? [VIDEO]

Ali tudi v ZOO Ljubljana živijo ogrožene živalske vrste? [VIDEO]
Alma Moštrokol, pedagoginja v živalskem vrtu v Ljubljani
V zadnjih štiridesetih letih je naš planet izgubil več kot polovico svojega živalskega sveta. Izumrtje je sicer naravni proces, vendar je človek izumiranje živali s svojim ravnanjem še dodatno pospešil. O ogroženih vrstah živali smo se pogovarjali z ZOO pedagoginjo Almo Moštrokol, ki smo jo posneli v ljubljanskem živalskem vrtu.

Ogrožene vrste so tiste, ki jih je v naravi še zelo malo. Včasih naravovarstveniki uspejo z raznimi projekti trend upadanja števila živali obrniti v nasprotno smer, pove Alma Moštrokol. Živalski vrtovi pri tem igrajo pomembno vlogo.

Kaj bi se zgodilo ob izumrtju živali? 

Vsaka živalska vrsta ima zelo pomembno vlogo v ekosistemu, pa naj bo to riba, komar ali tiger. V primeru izumrtja tigrov bi se močno namnožila divjad s katero se oni hranijo potem pa bi ta divjad preveč objedla gozdove in grmičevje in posledično gozdovi ne bi več taki kot so. V primeru izumrtja komarjev marsikatera žival ne bi imela hrane, ker se hrani z ličinkami komarjev ali pa tudi z odraslimi živalmi. 

Katere živalske vrste spadajo v skupino ogroženih živali? 

V Sloveniji imamo kar precej ogroženih ali zaščitenih vrst živali. Najbolj znani je ris. Naravovarstveniki se sedaj že dve leti trudijo in iz evropskih držav prevažajo samice in samce risov, da se bodo tukaj zopet uspešno začele razmnoževati in da se ta proces umiranja risa v Sloveniji končno ustavi. 

Tu ne gre samo za rise, temveč gre za celotni ekosistem. Ribe se hranijo z žuželkami v vodi ali z algami. Ko ribe poginejo to poruši celotno ravnovesje ekosistema. Ne gre samo za eno žival temveč za celotno ravnovesje. Prav vsako žival, tudi tista najmanjša doda svoj kamenček. 

Živalski vrtovi smo čudovita genska banka za živali,  ki jih je v naravi vse manj. (Alma Moštrokol)

Več o navadnem variju lahko preberete
v oktobrski številki revije Mavrica

Nima vsak možnosti spoznati žirafe v Safari v Afriki, tako pa jo lahko spozna tukaj v živalskih vrtovih in če jo tukaj dobro spozna, jo ima rad in jo potem tudi varuje. Živalski vrtovi smo poleg tega še čudovite strokovne izobraževalne inštitucije, ki pomagamo naravovarstvenikom in laični javnosti. Laična javnost lahko varuje in spoštuje samo tisto kar pozna in kar ji je blizu. 

Mačji panda je bil predstavljen v septembrski številki revije Mavrica.

Kako lahko pomagamo zaščititi ogrožene živalske vrste? 

Predvsem je pomembno, da se v poplavi spletne trgovine in spletnih nakupov iz celotnega sveta izognemo nakupu izdelkov iz tradicionalne azijske medicine, ki po večini vsebujejo na primer dele tigrov. Že če to naredimo smo velik korak k temu, da ne bo povpraševanja po izdelkov iz tigra iz tradicionalne azijske medicine, kar pomeni, da tudi divji lovci ne bodo imeli več interesa pobijati. 

Tudi tisti drobni koraki kot so to, da varujemo okolje v katerem živimo, da porabimo manj papirja in plastike ter da zapremo vodo, ko si ščetkamo zobe. To so takšni majhni koraki, s katerimi celotno naravo in planet varujemo. Tako kot pravijo: »Vsaka kapljica vode šteje«. 

Vabljeni na obisk v ZOO Ljubljana in k naročilu revije Mavrica, v kateri boste izvedeli še veliko lepega o ogroženih živalskih vrstah.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh