Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žive jaslice v Adergasu [FOTO]

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 26. 12. 2023 / 11:06
Oznake: Cerkev, Božič
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.12.2023 / 14:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žive jaslice v Adergasu [FOTO]
Žive jaslice v Adergasu. FOTO: Jožef Pavlič

Žive jaslice v Adergasu [FOTO]

Kulturno-umetniško društvo »POD LIPO« Adergas je v sodelovanju z Občino Cerklje na Gorenjskem tudi letos o božiču pripravilo dve uprizoritvi Jezusovega rojstva. Zelo primeren prostor zanju sta našli na samostanskem vrtu. Prva je bila na sam božič ob 17. uri, druga pa bo na štefanovo, ob isti uri.

Največje zasluge zanju ima Monika Ribnikar, ki je »predstavitev« dogodka v sveti noči pri Betlehemu zrežirala, poskrbela za scenarij pa tudi primerne kostume. Čakalo jo je zahtevno delo, saj v uprizoritvi nastopa veliko število članov omenjenega društva in drugih domačinov. Lahko se je zanesla nanje, da bodo dobro vse skupaj izvedli, kajti društvo »POD LIPO« Adergas ima vsako leto veliko različnih predstav.

 Jezuščka, Jožefa in Marijo so "igrali" Jani, Anže in Nika Kotnik. FOTO: Jožef Pavlič

Zamisel za dramsko uprizoritev Jezusovega rojstva je dobila pred leti pri ogledu »živih jaslic« v Živalskem vrtu v Ljubljani. Številni obiskovalci lanskoletnih predstavitev in letošnje na sam praznik Jezusovega rojstva ter navdušeno ploskanje ob koncu ji je bila najlepša potrditev, da je uspela. Tudi zaradi tega, ker je snov za »žive jaslice« zajemala iz samega Svetega pisma, ji je zvesto sledila.

Žive jaslice. FOTO: Jožef Pavlič

Jaslice v Adergasu so bile v resnici »žive«, saj je Jezuščka »igral« Jani Kotnik, nekaj mesecev stari sinček zakoncev Anžeta in Nike Kotnik v vlogah Jožefa in Marije.

Poleg teh treh so »nastopili« še pisar, ki je popisoval Jude, Trije kralji, Herod, njegov služabnik, betlehemska žena in kar trinajst pastirjev, nosač zvezde repatice, pripovedovalka zgodbe in drugo osebje, ki je skrbelo za dobro tehnično izvedbo predstave.

Z lepim petjem adventnih in božičnih pesmi domačih in tujih skladateljev cerkvene glasbe se je izkazal domači mešani cerkveni pevski zbor pod vodstvom zborovodkinje Nancy Luise Sirc s solistoma in klavirsko spremljavo. Seveda ni smel manjkati angel.

Angel. FOTO: Jožef Pavlič

Za še bolj pristno doživetje Jezusovega rojstva so »poskrbele« ovčke, kravica in osliček, ki se je velikokrat oglasil s svojim riganjem.

Celotna »predstava« je trajala blizu ene ure. Ravno prav dolgo, da so nastopajoči lahko prikazali, kar si je zamislila režiserka, po njej pa so se vsi ogreli, čeprav ni bilo mrzlo, s »kuhančkom« in vročim čajem. Uživali so predvsem zelo številni otroci, saj si tako lahko veliko bolje predstavljajo, kako je bilo na sveto noč v pastirski štalici pri Betlehemu, kjer se je rodil Jezus Kristus. »V živo«, kakršne so bile »žive jaslice« v Adergasu. Zares ogleda vreden dogodek.

Kupi v trgovini

Sveta družina, 13 cm (Piotr)
Ostali nabožni predmeti
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh