Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Živimo, da ljubimo in da smo ljubljeni’

Objava: 08. 06. 2009 / 07:27
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Živimo, da ljubimo in da smo ljubljeni’

Papežev nagovor na praznik Svete Trojice

Kljub slabemu vremenu se je včeraj, na nedeljo Svete Trojice, okoli dvajset tisoč vernikov zbralo na trgu pred baziliko sv. Petra v Vatikanu pred opoldansko molitvijo angelovega češčenja. Pred začetkom Marijine molitve je papež Benedikt XVI. zbranim pojasnil, da ‘‘ime’ Svete Trojice kot pečat označuje vse, kar je na tem svetu, saj vse prihaja iz ljubezni, hrepeni po ljubezni in se giblje v duhu ljubezni’.

Sveti oče je svoj nagovor začel z razlago bogoslužnega leta; po velikonočnem času, ki se je zaključil na binkoštno nedeljo, liturgijo označujejo trije pomembni Gospodovi prazniki: praznik Svete Trojice, praznik Svetega Rešnjega telesa in krvi, ki ga obhajamo ta četrtek, in praznik Srca Jezusovega, ki ga Cerkev obhaja osem dni po Telovem, torej prihodnji petek.

Po papeževih besedah so vsi ti trije prazniki del skrivnosti odrešenja, ‘od učlovečenja do vstajenja in vnebohoda ter prihoda Svetega Duha’. Na včerajšnji praznik smo se spominjali Svete Trojice, kot nam jo je predstavil Jezus. Razodel nam je, da je Bog Ljubezen ’ne le v eni osebi, ampak v Trojici, ki je eno. Bog je namreč Stvarnik in usmiljeni Oče, edini Sin, učlovečena večna modrost, ki je za nas umrl in zopet vstal; Bog je Sveti Duh, ki je gibalo vsega, sveta in zgodovine, popoln in končni povzetek. Tri osebe, ki so en sam Bog, kajti Oče je Ljubezen, Sin je Ljubezen in Sveti Duh je Ljubezen.’

‘Ime’ Svete Trojice kot pečat označuje vse, kar je na tem svetu’, je nadaljeval sveti oče, saj vse ‘prihaja iz ljubezni, hrepeni po ljubezni in se giblje v duhu ljubezni, seveda na različnih stopnjah zavedanja in svobode. Največji dokaz, da smo ustvarjeni po podobi Svete Trojice, je v tem, da nas osrečuje edinole ljubezen, saj živimo, da ljubimo in da smo ljubljeni’. Papež si je nato ‘izposodil’ primerjavo iz biologije in dejal, da ima ‘človeški genom močan odtis Svete Trojice Boga, ki je Ljubezen’.

Ob koncu nagovora je papež počastil še Marijo, ker je ‘sprejela Božjo voljo in spočela sina z močjo Svetega Duha. Vsemogočni je v njenem telesu zgradil tempelj, vreden Njega samega, s tem pa je Marijo postavil za zgled celotnemu človeštvu.’

‘Marija, pomagaj nam, da bomo odsevali Sveto Trojico, da bomo rasli v veri v Njeno skrivnost’, je svoj nedeljski nagovor sklenil sveti oče.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh