Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Življenje, ne smrt, bo rešilo gospodarsko krizo!

Objava: 30. 03. 2009 / 08:50
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Življenje, ne smrt, bo rešilo gospodarsko krizo!

Voditelji ameriških gibanj ‘Za življenje’ so se odzvali na poročilo, ki pravi, da se vse več nosečnic v finančni stiski zateka k splavu kot rešitvi iz svojih težav. Ostro so kritizirali navidezno ‘sočutje’, ki predstavlja splav kot odgovor na osebno gospodarsko stisko. Poudarjajo, da število splavov sporoča, kako ni dobro poskrbljeno za potrebe žensk, zato pozivajo k nudenju večje pomoči nosečim materam, centrom za nosečnice in bodočim očetom.

Zadnja poročila namreč kažejo, da se zaradi gospodarske krize vse več žensk odloča za opravljanje splava, vse več moških pa za poseg vazektomije. Po podatkih Organizacije za načrtovanje starševstva iz ameriškega Illinoisa so v tej zvezni državi meseca januarja opravili rekordno število splavov. Organizacija sicer javnosti ni želela sporočiti natančnega števila, njeni predstavniki pa trdijo, da se je veliko žensk odločilo za poseg na podlagi denarnih skrbi.

Narodna mreža za financiranje splava, ki revnim Američankam pomaga pri plačilu za poseg, v svojem poročilu navaja, da se je v preteklem letu število klicev na njihovo telefonsko številko in s tem prošenj za finančno pomoč povečalo kar za štirikrat.

V preteklih dneh so se zagovorniki življenja sestali z vodjo urada za verske zadeve v Beli hiši, nekdanjim pastorjem binkoštne Cerkve Joshem DuBoisjem, da bi skupaj razvili strategijo za zmanjšanje števila splavov v Ameriki. Predstavniki gibanj ‘Za življenje’ so srečanje izkoristili tudi za to, da so vodjo urada seznanili s podatki o splavih, do katerih sicer morda sam ne bi prišel, DuBois pa je svoje sogovornike seznanil s cilji svojega urada. Razpravljali so tudi o pomanjkanju dokazov za trditev, da zvezno financiranje načrtovanja družine zmanjšuje število splavov oziroma potrebo po splavu.

Sestanka so se udeležili tudi predstavniki organizacije Care Net, ameriške mreže 1160 centrov za nosečnice, ki nosečnicam v stiski pomagajo poiskati alternativo za splav. Po njihovih podatkih se devet izmed desetih nosečnic, ki pri njih poiščejo pomoč, ne odloči za prekinitev nosečnosti.

V mreži centrov za nosečnice Care Net deluje 30,000 prostovoljcev, ki ženske oskrbujejo s testi za ugotavljanje nosečnosti, z otroškimi oblačili, oblačili za nosečnice, s plenicami in testiranji za različne bolezni. Ženske naučijo, kako naj poskrbijo za svojo zdravstveno oskrbo, nudijo pa tudi predporodne tečaje za starše, porodne tečaje in tečaje o varčevanju denarja. Pri svojem delu so izredno uspešni, vendar kljub temu, da je njihovih centrov v Ameriki trikrat več kot klinik, kjer opravljajo splave, ljudje zanje ne vedo. Po srečanju z DuBoisjem si obetajo večjo prepoznavnost.

Zagovorniki življenja v Ameriki skušajo bodočim staršem v finančni stiski pomagati na različne načine, tudi z objavami člankov, kjer staršem delijo finančne nasvete. Ena izmed takih objav nosi naslov ‘Vzgajajmo otroke poceni’ in pravi, kako ni nujno, da nas otrok stane celo premoženje in da novega družinskega člana lahko sprejmemo tudi, če ni vse pripravljeno do popolnosti. Starše skuša naučiti izvirnosti in ustvarjalnosti pri prehranjevanju družine, uči jih odgovornosti pri plačevanju računov ter jim pomaga poiskati finančno pomoč. Avtorji članka dodajajo, da bi bilo lepo prebrati kakšno resnično osebno ‘zgodbo o uspehu’ in pozivajo starše, ki jim uspeva prebijati se skozi gospodarsko krizo, naj svojo zgodbo delijo z drugimi.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh