Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlata maša apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji

Objava: 15. 03. 2010 / 14:05
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zlata maša apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji

Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof Santos Abril y Castelló, bo v nedeljo, 21. marca 2010, ob 10.00 v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, ob somaševanju slovenskih škofov, daroval slovesno sveto mašo ob 50-letnici duhovniškega posvečenja

Apostolski nuncij v Republiki Sloveniji, nadškof Santos Abril y Castelló, bo jutri, v nedeljo, 21. marca 2010, ob 10.uri v baziliki Marije Pomagaj na Brezjah, ob somaševanju slovenskih škofov, daroval slovesno sveto mašo ob 50-letnici duhovniškega posvečenja, sporočajo s Tiskovnega urada SŠK.

Življenjepis

Msgr. Santos Abril y Castelló se je rodil 21. septembra 1935 v Alfambri v Španiji. Teologijo je študiral na ustanovi Seminario Conciliar v Teruelu in bil posvečen v duhovnika 19. marca 1960. Pastoralno delo je začel na župniji v Santa Eulalia del Campo. Leta 1961 je odšel na študij v Rim, kjer je doktoriral iz družbenih ved na Papeški univerzi sv. Tomaža Akvinskega in iz kanonskega prava na Papeški univerzi Gregoriani.

Po študiju na Papeški cerkveni akademiji je leta 1967 vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Najprej je služboval kot tajnik na nunciaturah v Pakistanu in Turčiji, nato pa na Državnem tajništvu v Vatikanu, kjer je med drugim spremljal papeža Janeza Pavla II. (1978–2005) na njegovih apostolskih obiskih v špansko govoreče države. Za apostolskega nuncija v Boliviji in naslovnega nadškofa v Tamadi je bil imenovan 19. aprila 1985. Škofovsko posvečenje je prejel junija istega leta v domači škofiji Teruel po rokah takratnega papeževega državnega tajnika, kard. Agostina Casarolija (1979–1990). Leta 1989 je bil imenovan za pronuncija v Kamerunu, Gabonu in Ekvatorialni Gvineji. Leta 1996 je postal apostolski nuncij v Jugoslaviji, kjer je ostal štiri leta, nato pa odšel za apostolskega nuncija v Argentino. Papež Janez Pavel II. (1978–2005) je nadškofa Santosa Abrila y Castellója 9. aprila 2003 imenoval za četrtega apostolskega nuncija v Republiki Sloveniji.

V času službovanja četrtega apostolskega nuncija v Sloveniji je bil leta 2004 dosežen Sporazum med Republiko Slovenijo in Svetim sedežem o pravnih vprašanjih. Republika Slovenija je bila marca istega leta sprejeta v zvezo NATO, maja 2004 je postala polnopravna članica Evropske zveze in COMECE, tedanji mariborski pomožni škof Anton Stres pa je bil imenovan za delegata SŠK v COMECE.

V Sloveniji so bile ustanovljene nove škofije v Celju, Murski Soboti in Novem mestu ter nova metropolija v Mariboru.

Apostolska nunciatura v Republiki Sloveniji

Apostolska nunciatura je diplomatsko predstavništvo Svetega sedeža v Republiki Sloveniji, po statusu enakovredno veleposlaništvu. Apostolski nuncij je osebni in stalni predstavnik papeža pri katoliški Cerkvi na Slovenskem in pri državnih oblasteh.

Poslanstvo apostolskega nuncija je v tem, da tesneje in učinkoviteje izraža skrb rimskega papeža za dobro Slovenije. V soglasnem delovanju s škofi spremlja poslanstvo Cerkve, tako da vzdržuje prisrčne in graditeljske stike s civilnimi oblastmi, Cerkvijo ter drugimi krščanskimi in verskimi skupnostmi.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh