Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlati vitez za “Ruth 246,8”

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 07. 2013 / 07:55
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlati vitez za “Ruth 246,8”

Zlati vitez za “Ruth 246,8”

Dokumentarni film Ruth 246,8 je na najstarejšem svetovnem festivalu športnih dokumentarnih filmov "Sportfilmfestival 2013" v Palermu prejel zlatega viteza – priznanje za najboljši tuji dokumentarni film, poroča RTV Slovenija.

Ruth Podgornik Reš, ki se je decembra lani smrtno ponesrečila v gorah, je bila vrsto let sodelavka Družine s prispevki o urejanju vrta. A vrtnarstvo ni bilo edino področje, ki se mu je posvečala z njej lastno predanostjo. Pri marsikom je bila morda še bolj znana kot ultramaratonka, ki je med drugim pretekla 800 kilometrov dolgo slovensko planinsko transverzalo med Mariborom in Ankaranom, enega najtežjih ultramaratonov na svetu Transsahariana v Alžiriji, leta 2011 pa 246,8-kilometrski Spartathlon med Atenami in Šparto. Bila je prva Slovenka, ki je pretekla ta maraton, ki sicer velja za enega najtežjih in najbolj cenjenih na svetu.

Ob tem podvigu je nastal dokumentarni film, ki je na najstarejšem svetovnem festivalu športnih dokumentarnih filmov “Sportfilmfestival 2013” v Palermu prejel zlatega viteza – priznanje za najboljši tuji dokumentarni film.

Ekipa Televizije Maribor je, kot poroča spletni portal nacionalne televizije, spremljala Ruth od njenega rojstnega dne, ko se je sredi zime prijavila na tek in se polna energije podala na trening v zasneženo pokrajino, do zadnjih korakov v Šparti. Film Ruth 246,8 je opazovalni dokumentarni film. V njem ni dodanega besedila, kamera je le snemala, kaj se je dogajalo; snemala je spodbude, pogovore med Ruthino spremljevalno in televizijsko ekipo, ki je na maratonu prav tako pustila del srca.

V prvi tretjini filma so v ospredju priprave, ekipa ji je s kamero med drugim sledila na Vršič, na turno smuko s Stola, spremljala pa jo je tudi pri kolesarjenju na Jezerskem in spustu po ledeniku Ledina. Tek na dolge proge namreč ne pomeni zgolj obuti čevlje, temveč pomeni tudi odrekanje in vlaganje veliko truda in volje, zato so osvetlili tudi psihološki vidik priprav, pa tudi posebno prijateljstvo – med človekom in psom, med Ruth in Dickijem (nekaj mesecev po Ruthini smrti je poginil tudi njen zvesti spremljevalec).

Glavna pozornost filma je namenjena sami tekmi. Na grških tleh tako ekipa Ruth izpred objektiva ni spustila izpred oči vse od pristanka s trajektom v Patrasu do poljuba kralja Leonidasa v Šparti. Spremljali so začetek maratona, lepoto pokrajine, zgodovinskost okolja, razmišljali in poslušali, ko ni bilo več ničesar slišati.

Na najstarejši festival športnega filma na svetu je po poročanju RTV Slovenija prispelo okrog sto filmov, nominacije pa so potekale v več stopnjah. Pri snemanju filma o prvi Slovenki, ki je pretekla Špartatlon, so sodelovali avtorica Irena Bedrač, snemalca Danilo Plazovnik in Borut Krois ter montažer Igor Purnat, ki so sodelavci Televizije Maribor.

Dokumentarni film Ruth 246,8 bo znova na sporedu TV Slovenija 2 v soboto, 27. julija, ob 18.30, ogledati pa si ga je mogoče tudi na spletni strani RTV Slovenija.

Vir: MMC RTV SLO

Foto: http://bonsajiblog.blogspot.com/


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh