Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlato kolo 2021 Tadeju Pogačarju

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 25. 11. 2021 / 20:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.11.2021 / 20:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlato kolo 2021 Tadeju Pogačarju
Mladi slovenski kolesar je v letu 2021 skupno dosegel 13 zmag FOTO: osebni arhiv Tadeja Pogačarja

Zlato kolo 2021 Tadeju Pogačarju

Slovenski kolesar Tadej Pogačar, član ekipe UAE Team Emirates, je letošnji prejemnik prestižne nagrade zlato kolo, ki jo podeljuje francoski kolesarski mesečnik Velo.

Na vrhu tega izbora sta kar dva Slovenca, poroča STA: na drugem mestu je Primož Roglič; tretje mesto je zasedel Belgijec Wout Van Aert, oba kolesarja sta člana ekipe Jumbo Visma.

Nagrado Zlato kolo od leta 1992 podeljuje francoska kolesarska revija Velo Magazine za najbolj izstopajoče dosežke na kolesarskih dirkah.

Primož Roglič je omenjeno kolesarsko priznanje prejel lansko leto, potem ko je bil leta 2019 v tem izboru za najboljšega kolesarja leta na svetu tretji. Pogačar je lani v tem izboru končal na drugem mestu, za Rogličem, van Aert je bil prav tako tretji.

Nagrado Velo d'Or od leta 1992 podeljuje francoska kolesarska revija Velo Magazine za najbolj izstopajoče dosežke na kolesarskih dirkah. Nagrado vsako leto podelijo kolesarju, ki se je po merilih žirije tisto leto najbolje odrezal.

Za Tadejem Pogačarjem je letos izjemna sezona.

Za Tadejem Pogačarjem pa je letos izjemna sezona. Triindvajsetletni slovenski kolesar je prvič v karieri sezono končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze, ob koncu sezone pa je prejel tudi prvo od verjetno številnih nagrad, pred zlatim kolesom revije Velo tudi slovensko nagrado, Rogovo zlato kolo.

Po besedah Andreja Hauptmana, enega od športnih direktorjev ekipe UAE Team Emirates, je bila ta sezona tako rekoč neponovljiva: »Vse od februarja, ko je nastopil na prvi večdnevni dirki po ZAE, pa vse tja do oktobra in dirke po Lombardiji. Vmes je drugič osvojil Tour in prvi spomenik. To je res nekaj neverjetnega.«

Tour de France, Liege-Bastogne-Liege, Lombardija, olimpijski bron

Tadej Pogačar je v tej sezoni še drugič zapovrstjo osvojil dirko vseh dirk, Tour de France, in postal 13. kolesar, ki mu je uspelo ubraniti skupno zmago. Obenem je postal eden od le treh kolesarjev (poleg Eddyja Merckxa in Fausta Coppija), ki so v eni sezoni ob zmagi na dirki po Franciji osvojili še zlato na dveh spomenikih: Pogačar je zmagal tako na dirki Liege-Bastogne-Liege kot na dirki po Lombardiji, ki sodita med pet največjih enodnevnih klasik na svetu.

Na olimpijskih igrah v Tokiu je mladi slovenski kolesar na cestni dirki osvojil bronasto medaljo, v letu 2021 pa je sicer skupno dosegel 13 zmag, s čimer je končal na vrhu tudi te lestvice.

Zlato kolo doslej največkrat Armstrongu, Contadorju in Froomu

Največ nagrad Velo d'Or je sprva prejel ameriški kolesar Lance Armstrong, kar pet (1999, 2000, 2001, 2003, 2004), vendar so bili njegovi rezultati odstranjeni, potem ko so mu odvzeli zmage na dirki po Franciji zaradi kršitev protidopinških pravil.

Španec Alberto Contador je osvojil štiri zlata kolesa v letih 2007, 2008, 2009 in 2014, Britanec Chris Froome pa je lastnik treh zlatih koles za dosežke v letih 2013, 2015 in 2017.

Nalaganje
Nazaj na vrh