Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlorabe v londonski samostanski šoli

Objava: 15. 11. 2011 / 09:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zlorabe v londonski samostanski šoli

Poročilo o preiskavi, ki so jo avgusta letos naročili v samostanu, navaja zlorabo mladoletnih oseb s strani posameznih redovnikov.

V londonskem samostanu Ealing Abbey in pripadajoči ugledni šoli naj bi zadnjih šestdeset let prav tako prihajalo do spolnih zlorab tamkajšnjih učencev. Tako kažejo izsledki preiskovalnega poročila, ki ga je minuli teden objavil britanski časnik 'The Times', pred objavo pa so ga prejeli tudi starši otrok, vpisanih v to ugledno londonsko šolo.

Preiskava, ki jo je avgusta letos naročilo vodstvo samostana, je pokazala, da so posamezni redovniki med leti 1940 in 2007 zlorabljali tamkajšnje učence. V poročilu je zapisano priporočilo, naj vodenje šole iz rok samostana preide v roke nove, neodvisne vzgojne ustanove.

Kot poroča 'The Times', poročilo navaja imena večih duhovnikov, ki so utemeljeno osumljeni zlorabe mladoletnih oseb. Obenem je izražena ostra kritika zaradi uničenja določenih arhivskih dokumentov, pa tudi zaradi ponavljajoče se pomankljive dokumentacije ali preverjanja prijav spolnih zlorab v zadnjih desetletjih.

Poročilo temelji na izjavah več kot stotih oseb, med katerimi so bile nekatere same žrtve zlorab na omenjeni šoli. Vodstvo samostana naj bi zaradi lastne vpletenosti zlorabe zamolčalo. Po navedbah časnika naj bi primer raziskala tudi policija. Tako šola kot tudi samostan sta sprejela in potrdila poročilo preiskovalne komisije.

Konec letošnjega avgusta je bilo oznanjeno, da bo domnevne zlorabe v samostanu Ealing Abbey in tamkajšnji šoli sv. Benedikta preiskala v Vatikanu imenovana komisija, ki bo v Londonu izvedla apostolsko vizitacijo. Komisijo naj bi vodila westminstrski pomožni škof John Arnold in opat angleške kongregacije benediktincev Richard Yeo. Komisija naj bi izsledke in priporočila predala Vatikanski kongregaciji za nauk vere, ki bo nato odločala o nadaljnih ukrepih.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/BB8687D37ABE9361C12579370026FCF7?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh