Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zlorabe v španski Cerkvi: opravičilo škofov, ki pa nasprotujejo podatkom v medijih

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 11. 2023 / 11:25
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2023 / 11:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zlorabe v španski Cerkvi: opravičilo škofov, ki pa nasprotujejo podatkom v medijih
Kardinal Juan Jose Omella, predsednik Španske škofovske konference. FOTO: Vatican Media

Zlorabe v španski Cerkvi: opravičilo škofov, ki pa nasprotujejo podatkom v medijih

Španski škofje po objavi novega neodvisnega poročila o spolnih zlorabah, ki naj bi jih zagrešili tamkajšnji duhovniki in posvečene osebe, pozdravljajo nekatere pozitivne točke izsledkov preiskave, odločno pa zanikajo številke, zabeležene v poročilu.

Španska škofovska konferenca je poročilo komentirala v začetku tedna, nekaj dni po njegovi zelo odmevni objavi 27. oktobra. Poročilo, ki kritično ocenjuje pomanjkanje preglednosti v španski Cerkvi, je po navedbah spletnega portala La Croix International globoko pretreslo številne prebivalce nekdaj katolištvu zveste Španije.

»Gabilondovo poročilo«

Poročilo je rezultat preiskave, ki jo je opravil varuh človekovih pravic Ángel Gabilondo, v petek, 27. oktobra, pa so izsledke predstavili španskemu kongresu poslancev. Kot je poročal spletni portal Vatican News, poročilo vključuje raziskavo, ki temelji na 8.000 telefonskih in spletnih odgovorih. Raziskava je pokazala, da je 1,13 odstotka vprašanih odraslih Špancev izjavilo, da so jih kot otroke zlorabili duhovniki ali cerkveni laiki.

Kardinal Omella je na tiskovni konferenci izrazil »bolečino vseh škofov zaradi škode, ki so jo povzročili nekateri člani Cerkve«, obenem pa ponovil »prošnjo za odpuščanje, naslovljeno na vse žrtve zlorab«.

»Bolečina škofov«

Škofje so se po objavi poročila sestali na izredni enodnevni skupščini, na kateri so razpravljali o oceni omenjenega poročila in o zamudi pri zunanji reviziji, ki jo opravlja izbrana odvetniška družba. Predsednik Španske škofovske konference kardinal Juan Jose Omella je na tiskovni konferenci po skupščini nagovoril časnikarje in izrazil »bolečino vseh škofov zaradi škode, ki so jo povzročili nekateri člani Cerkve«, obenem pa ponovil »prošnjo za odpuščanje, naslovljeno na vse žrtve zlorab«. 77-letni kardinal, nadškof Barcelone, je pohvalil pozitivne vidike poročila, »predvsem pričevanja žrtev, ki omogočajo, da so te postavljene v središče dokumenta«.

Trenutek sočutja pa se je hitro spremenil v ostro kritiko: kardinal je izrazil »veliko presenečenje« nad objavo številk, ki je sledila predstavitvi tega poročila, kar je bila pravzaprav nekoliko prikrita kritika medijev, ki so poročali o izsledkih preiskave.

Kardinal Omella med tiskovno konferenco. FOTO: Vatican Media

440.000 morebitnih žrtev?

Po podatkih raziskave, ki jo je naročila neodvisna komisija, je bilo 1,13 odstotka današnjega odraslega prebivalstva, ki šteje skoraj 39 milijonov ljudi, od sedemdesetih let prejšnjega stoletja, ko so bili mladoletni, spolno napadenih s strani duhovnikov. Od tega jih 0,6 odstotka trdi, da so doživeli spolni napad duhovnika.

Po besedah kardinala Omelle številke, objavljene v španskih medijih, ne ustrezajo resnici in senca suma ne sme pasti na vse duhovnike in redovnike.

Nekateri španski mediji so te podatke ekstrapolirali in navedli, da bi ta odstotek, če bi veljal za celotno špansko prebivalstvo, pomenil okoli 440.000 mladoletnih žrtev, ki naj bi jih v zadnjih desetletjih spolno zlorabili duhovniki, člani verskih redov ali laiki na vodstvenih položajih v Cerkvi.

Po besedah kardinala Omelle »to ne ustreza resnici in senca suma ne sme pasti na vse duhovnike in redovnike«. Škofje se le delno strinjajo s predlogom o ustanovitvi odškodninskega sklada za žrtve, kot ga predvideva omenjeno poročilo - vendar s pomembnim popravkom: »Strinjamo se z odškodnino, vendar za vse žrtve spolnih zlorab v celotni družbi, saj gre za družbeni problem,« kot je pojasnil glavni tajnik Španske škofovske konference, Cesar García Magan.

Spolne zlorabe zadevajo celotno družbo

Na ta problem bi se morale odzvati vse javne ustanove in zasebna podjetja. »En sam primer zlorabe je nedopusten,« so izjavili španski škofje, vendar, so zatrdili v nadaljevanju, je »nepravično in krivično razširiti senco teme in sumničenja na vse duhovnike in vse posvečene osebe«. Po besedah škofa Magana »velika večina naših duhovnikov in redovnikov zvesto in nesebično dela ter služi Božjemu ljudstvu tako v župnijah in skupnostih kot tudi vsem ljudem v stiski na najbolj oddaljenih območjih države«.

Španska Cerkev ne želi ustvarjati prvo- in drugorazrednih žrtev zlorab.

Cerkev zato ni pripravljena sodelovati v odškodninskem skladu, ki bi bil osredinjen izključno na spolno nasilje v Cerkvi. Kardinal Omella je v nadaljevanju pojasnil, kako si v Cerkvi »v vsakem primeru« že prizadevajo za odškodnino. Lansko leto pa je tiskovni predstavnik Španske škofovske konference poudaril, da »ne želijo ustvarjati prvo- in drugorazrednih žrtev«.

Vprašanje zunanje revizije ostaja odprto

Še vedno ostaja odprto vprašanje zunanje revizije, ki jo je škofovska konferenca naročila februarja 2022: španski škofje so v začetku letošnjega leta pri odvetniški družbi Cremades & Calvo-Sotelo naročili revizijo o zlorabah, ki bi zajela vse znane primere ter priporočila »postopke in dobre prakse«, ki bi jih morali upoštevati duhovniki.

Revizija zamuja s časovnim okvirjem, kar je španske škofe spravilo v zadrego in precej vznejevoljilo. Po navedbah spletnega portala Vatican News naj bi bili rezultati objavljeni v prvi polovici leta 2024.

Nalaganje
Nazaj na vrh