Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Cerkev v Franciji znova v vrtincu spolnih zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 09. 11. 2022 / 07:56
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Svet, Škof
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 09.11.2022 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Cerkev v Franciji znova v vrtincu spolnih zlorab
Nadškof Eric de Moulins-Beaufort med tiskovno konferenco o zlorabah 7. novembra letos. FOTO: Vatican Media

Cerkev v Franciji znova v vrtincu spolnih zlorab

Francoski škofje so včeraj sklenili zasedanje plenarne skupščine, med katero so obravnavali tudi krizo spolnih zlorab v tamkajšnji Cerkvi: to so znova pretresla razkritja, da enega francoskih kardinalov in deset drugih škofov preiskujejo v zvezi z obtožbami spolnih zlorab mladoletnih.

Katoliška cerkev v Franciji se tako sooča z novo krizo zaupanja, potem ko je upokojeni kardinal kolegom škofom priznal, da je pred približno 35 leti, ko je bil župnik v obmorskem mestu Marseille, spolno zlorabil 14-letno dekle, poroča spletni portal La Croix International. Kardinal Jean-Pierre Ricard, 78-letni upokojeni nadškof Bordeauxa, je svoje priznanje posredoval v pismu članom Francoske škofovske konference, ki so na plenarnem zasedanju v Lurdu razpravljali od 3. do 8. novembra.

Moje ravnanje glede 14-letnega dekleta je bilo vredno obsojanja in je tej osebi neizogibno povzročilo resne in trajne posledice.

Pismo je v začetku tedna objavil predsednik Francoske škofovske konference nadškof Eric de Moulins-Beaufort, omenjeno priznanje pa pomeni dramatičen udarec za škofe, ki jih je nedavno tega pretresel primer drugega sobrata, Michela Santierja, upokojenega škofa Créteila. V času, ko se Francoska škofovska konferenca že sooča s temi »primeri« znotraj Cerkve, priznanje kardinala Ricarda predstavlja nepričakovan vrhunec nedavnih razkritij v zvezi s škofom Santierjem.

»Danes, ko želi Cerkev prisluhniti žrtvam in delovati v resnici, sem se odločil, da o svojem položaju ne bom molčal in se bom prepustil na milost in nemilost pravici tako v družbi kot v Cerkvi,« je v svojem kratkem pismu priznal kardinal. »Moje ravnanje glede 14-letnega dekleta je bilo vredno obsojanja in je tej osebi neizogibno povzročilo resne in trajne posledice,« je priznal Ricard, ki se je upokojil oktobra 2019, na svoj 75. rojstni dan.

Kardinal Jean-Pierre Ricard. FOTO: Vatican Media

Prekinitev škofovskih razprav

Kardinal Ricard je v pismu pojasnil, da je bil v stiku z žrtvijo. »To sem ji razložil in jo prosil odpuščanja, svojo prošnjo za odpuščanje pa obnavljam tudi tukaj, in njeni celotni družini,« je zapisal. Očitno žrtev ni nikoli vložila pritožbe proti Ricardu, prav tako pa ni jasno, ali so cerkvene oblasti zlorabo že prijavile francoskemu tožilstvu ali Dikasteriju za nauk vere, katerega član je kardinal. Zdi se, da je njegov primer že zastaral.

Francija za preiskave primerov spolnih zlorab dopušča 30-letno obdobje od dosežene polnoletnosti žrtve.

Francija dopušča 30-letno obdobje od dosežene polnoletnosti žrtve. V tem primeru pa so se dogodki zgodili pred nekaj več kot 31 leti. To ne bo preprečilo niti preiskave niti kanonskega postopka, za katerega ne veljajo enake določbe. V pričakovanju morebitnih preventivnih ukrepov je kardinal Ricard izjavil, da se je »zaradi teh dejanj odločil za čas odmika in molitve«.

Ta razkritja, za katera so škofje po lastnih navedbah prvič izvedeli minuli konec tedna, so na prvi delovni dan objavili na izredni tiskovni konferenci. Škofje so razpravljali tudi o tem, kako izboljšati postopke svoje komunikacije z javnostjo v času, ko se Cerkev sooča z obtožbami o zlorabah. Nadškof de Moulins-Beaufort se je odločil, da se bo odzval hitro, prek tiska in časnikarjev. »Sporočiti vam moram, kaj smo včeraj nepričakovano izvedeli. Postopek, ki ga bomo zdaj delili z vami, na prošnjo tistega, ki ga izvaja, je brez primere,« je izjavil predsednik Francoske škofovske konference.

Priznanje kardinala Ricarda je hud udarec za francoske škofe in je močno pretreslo njihove razprave.

Priznanje kardinala Ricarda je hud udarec in je močno pretreslo škofovske razprave. Nadškof de Moulins-Beaufort je na tiskovni konferenci najprej spregovoril o Santierjevi aferi. Kronološko natančno je opisal, kaj se je zgodilo, nato pa opozoril na motnje v delovanju, v luči katerih se je zavleklo razkritje sankcij, ki jih je Vatikan naložil Santierju zaradi zagrešitve »duhovne zlorabe v spolne namene«, v skladu s pogoji izreka kazni.

Predsednik Francoske škofovske konference naj bi v včerajšnjem zaključnem govoru predstavil nove ukrepe, ki so jih sprejeli francoski škofje. Ta korak je še toliko pomembnejši, ker kljub dejstvu, da sta škandala Ricard in Santier izredno boleča, obstajajo tudi drugi primeri zlorab, v katere so vpleteni škofje.

Predsednik Francoske škofovske konference nadškof Eric de Moulins-Beaufort. FOTO: Vatican Media

Vpletenih enajst škofov

»Danes obstaja šest primerov, v katerih so bili škofje vpleteni v pravosodni postopek naše države ali v kanonski postopek, zdaj pa jim lahko dodamo še primera škofa Santierja in kardinala Ricarda,« je dejal nadškof de Moulins-Beaufort. »Dva druga, ki nista več na položaju, preiskuje pravosodni sistem naše države po prijavi škofa, v teku pa je tudi kanonski postopek.

Vidno prizadet zaradi omenjenega seznama je 60-letni predsednik francoskih škofov povedal, da obstaja tudi »tretji, ki je predmet poročila tožilstvu, na katerega še ni bil podan noben odgovor, in za katerega je Sveti sedež izdal ukrepe za omejitev njegove službe«. Poudaril je, da se številke nanašajo na obtožbe in ne vodijo nujno do obsodb, ter opozoril, da zajemajo »veliko raznolikost položajev ter dejanj, ki so bila storjena ali pripisana« obtoženim škofom.

Na ravni vesoljne Cerkve je kardinal Ricard četrti član kardinalskega zbora, vpleten v pedofilska kriminalna dejanja.

Osem od 11 prelatov je bilo vpletenih v spolne zlorabe ali prikrivanje teh kaznivih dejanj. Trije od njih so bili v preteklosti že javno imenovani (Jean-Michel Di Falco, Emmanuel Lafont in Hervé Gaschignard). Dva sta bila preganjana zaradi neprijavljanja spolnih zlorab: škof André Fort je bil leta 2018 obsojen na skrajšano zaporno kazen osmih mesecev, kardinal Philippe Barbarin pa je bil leta 2020 izpuščen na prostost. Druga oseba na seznamu, ki je bil predstavljen minuli ponedeljek, je škof Pierre Pican (umrl leta 2018), ki je bil leta 2000 obsojen zaradi zavrnitve prijave zlorabe.

Na ravni vesoljne Cerkve je kardinal Ricard četrti član kardinalskega zbora, vpleten v pedofilska kriminalna dejanja. Med njimi so bili še avstrijski kardinal Hans Hermann Groër (umrl leta 2003), škotski kardinal Keith Patrick O'Brien (umrl leta 2018) in Theodore McCarrick iz Združenih držav Amerike, ki je bil leta 2019 umaknjen iz duhovniškega stanu.

Dodatna pojasnila o potrebi po komunikaciji

Ponedeljkova tiskovna konferenca, ki je bila zaradi »afere Ricard« napovedana v zadnjem trenutku, je predsedniku francoskih škofov omogočila, da je natančno opisal napake v zadevi Santier, ki jih je nekoliko zasenčila kardinalova izjava. Štiridnevna razprava je pokazala, da je treba temeljito premisliti o komunikaciji v kriznih obdobjih.

Božje ljudstvo v Franciji je dovolj zrelo, da se lahko sooči z novico, da je eden od njihovih pastirjev storil napako.

»Odziv vernikov na afero Santier nas mora privesti do tega, da jasno povemo, kako je treba sankcije v zvezi s škofom, ki je javna osebnost in se kot takšna tudi predstavlja, vedno objaviti,« je sklenil nadškof de Moulins-Beaufort. Obenem je predsednik Francoske škofovske konference še dejal, da je ključnega pomena bolj izrecno in odkrito komuniciranje z vatikanskimi uradniki. »Božje ljudstvo v Franciji je dovolj zrelo, da se lahko sooči z novico, da je eden od njihovih pastirjev storil napako,« je pojasnil nadškof.

Člani škofovske konference so o načinu komuniciranja glasovali včeraj, zadnji dan plenarnega zasedanja. Nobenega dvoma ni, da bo najnovejši škandal, v katerega je vpleten francoski kardinal, povzročil še bolj razgreto razpravo med francoskimi katoličani ter okrepil njihovo jezo in nerazumevanje, poročilo o zadnjem dogajanju v francoski Cerkvi sklepajo pri La Croix International.

Kupi v trgovini

Odpustil sem vam
Pričevanja
22,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh