Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francija: prodaja škofijskega dvorca za odškodnine žrtev zlorab

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 12. 2021 / 05:30
Oznake: Cerkev, Družba, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.12.2021 / 16:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francija: prodaja škofijskega dvorca za odškodnine žrtev zlorab
Papež je v začetku tedna v avdienco sprejel vodstvo Francoske škofovske konference. FOTO: Vatican Media

Francija: prodaja škofijskega dvorca za odškodnine žrtev zlorab

Francoska škofija Creteil v okolici Pariza namerava prodati svoj škofijski dvorec, da bi napolnila sklad za odškodnine, ki jih bo sodišče dodelilo žrtvam spolnih zlorab.

Napoved škofa Dominiqua Blancheta so pred dnevi oznanili pri vseh bogoslužjih v škofiji, je poročal francoski časnik La Croix.

»Nismo imeli veliko možnosti, da bi kakor koli drugače prispevali sredstva za odškodnine, ker smo razmeroma mlada škofija,« je za medije pojasnila njena tiskovna predstavnica Carine Cloix. Poleg tega so se na vsak način želeli izogniti, da bi zaradi tega kakor koli trpelo financiranje župnij in pastoralnih dejavnosti: »In tako smo izbrali škofovski dvorec z okoli 250 kvadratnimi metri v središču mesta.«

Na škofiji upajo, da bo prodaja škofijskega sedeža prinesla več sto tisoč evrov.

Poleg škofa trenutno tam biva še generalni vikar. Oba se bosta najpozneje do septembra 2022 preselila v »skromnejši stanovanji«. Na škofiji upajo, da bo prodaja škofijskega sedeža prinesla več sto tisoč evrov.

Zaenkrat pravno še ni dokončno pojasnjeno, od kod bodo francoske škofije črpale sredstva za boj proti spolnim zlorabam. Večina njihovih prihodkov je namreč pravno vezana na nadaljnje financiranje osnovnih cerkvenih dejavnosti. Predstavniki Cerkve in države o načinu pridobivanja sredstev še razpravljajo.

Francoski škofje pri papežu

Papež Frančišek pa je v začetku tedna v avdienco sprejel člane vodstva Francoske škofovske konference, med katerim so škofje, kot običajno, svetemu očetu poročali o svojem zadnjem plenarnem zasedanju. Kot poroča Radio Vatikan, so tokrat največ pozornosti namenili poročilu o zlorabah mladoletnih v Franciji, objavljenem v začetku letošnjega oktobra.

Sveti oče je francoske škofe pozval, naj živijo »duhovno pot in se postavijo pred Gospoda ter prevzamejo svojo odgovornost pred žrtvami in pred Kristusom«.

Papež je med srečanjem poudaril dostojanstvo njihovega odnosa in načina obravnave omenjenega poročila ter jih spodbudil, naj z delom nadaljujejo na sinodalni način. Papeža so zanimali predvsem nekateri vidiki, ki so mu jih škofje lahko neposredno pojasnili, recimo glede zgodovinskih podatkov o tem, kako je Cerkev v Franciji obravnavala t.i. »problematične duhovnike«. Sveti oče je francoske škofe pozval, naj živijo »duhovno pot in se postavijo pred Gospoda ter prevzamejo svojo odgovornost pred žrtvami in pred Kristusom«.

Papež je med srečanjem še izrazil svoje obžalovanje, da je moral sprejeti odstop pariškega nadškofa Aupetita, saj v ozračju, ki je nastalo, zanj vodenje škofije ne bi bilo več mogoče.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh