Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zmeda pred tekmo kriketa med Vatikanci in anglikanci

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 09. 2014 / 10:48
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Zmeda pred tekmo kriketa med Vatikanci in anglikanci

Predvideni sodnik zavrnjen zaradi morebitne pristranskosti.

Želeli so le igrati, očitno pa bo precej težko najti ustreznega sodnika. Tik pred prvo tekmo vatikanskega moštva za kriket proti ekipi anglikanske Cerkve je izbira sodnika dvignila precej prahu, kot je v začetku tedna poročal britanski časnik Daily Telegraph.



65-letni Michael Claughton, ki se je ponudil, da bo sodil 19. septembra predvideno tekmo v Canterburyju, je dobil odpoved, ker je prapravnuk nekega anglikanskega škofa. Prireditelj tekme na igrišču moštva »Kent County Cricket Club«, anglikanska revija Church Times, se je ob tem podatku zbal, da bi bila zato lahko ogrožena sodnikova nevtralnost.

Izkušeni sodnik za kriket, Michael Claughton, je prapravnuk Thomasa Leighja Claughtona, ki je bil med leti 1867 in 1890 anglikanski škof v Rochestru in St. Albansu. Kot je za revijo Church Times Claughton pojasnil v telefonskem pogovoru, mu je »neka zelo prijazna gospa rekla: Žal mi je, ampak Vaše sodelovanje moramo odpovedati, ker smo se odločili, da sodniki ne smejo imeti nikakršnega verskega ozadja, ne anglikanskega ne katoliškega

Izdajatelj revije Church Times Paul Handley je poudaril, da nimajo nikakršnih dvomov o Claughtonovih sodniških sposobnostih. Toda tekmo med obema veroizpovedima mora tudi s teološkega vidika voditi čim nevtralnejši opazovalec. »Zagotoviti želimo, da bo na tekmi sojeno povsem pravično«, je pojasnil Handley. Skorajšnja tekma v kriketu med ekipo iz Vatikana proti anglikanskemu moštvu je prvo uradno medversko srečanje dveh moštev v tej športni zvrsti, odkar se je anglikanska Cerkev v 16. stoletju odcepila od Rima.

Kriket je predvsem v Veliki Britaniji in v nekdanjih britanskih kolonijah izjemno priljubljen ekipni šport. Njegove korenine segajo v 13. stoletje. Papeški svet za kulturo je v lanskem oktobru skupaj z avstralskim veleposlaništvom pri Svetem sedežu ustanovil »St Peter's Cricket Club«, katerega člani so semeniščniki in duhovniki s papeških univerz ter kolegijev v Rimu, pa tudi vatikanski uslužbenci.

Moštvo 14. septembra prične turnejo »Luč vere« po Veliki Britaniji. Med drugim se bodo fantje 17. sptembra pomerili z uslužbenci na gradu Windsor, enem izmed sedežev britanske kraljice Elizabete II.

Vir: Kathpress

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh