Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znani rezultati mature

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 07. 2021 / 11:47
Oznake: Šolstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 14.07.2021 / 12:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Znani rezultati mature
Kako uspešni so bili maturanti pri opravljanju splošne mature, smo preverili na štirih katoliških gimnazijah. FOTO: Tatjana Splichal

Znani rezultati mature

Po podatkih Državnega izpitnega centra je splošno maturo v spomladanskem roku opravilo 97 odstotkov dijakov, vseh 34 možnih točk pa je doseglo 15 maturantov. S poklicno maturo se je uspešno spopadlo 92,57 % dijakov.

Letos se je k spomladanskemu izpitnemu roku splošne mature prvič prijavilo 6.249 kandidatov (lani 6.078) z 82 šol, ki so maturo opravljali iz 34 različnih predmetov. Pri poklicni maturi pa se je na spomladanski izpitni rok prijavilo 9.951 kandidatov (lani 9.489) s 138 srednjih šol in drugih izobraževalnih organizacij. Kako uspešni so bili maturanti pri opravljanju splošne mature, smo preverili na štirih katoliških gimnazijah.

Uspešnih vseh 140 dijakov

K maturi so v spomladanskem roku v Škofijski klasični gimnaziji – Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani pristopili vsi dijaki 4. letnika. Zrelostni preizkus je uspešno opravilo vseh 140 maturantov. En maturant opravlja maturo v dveh delih. V povprečju so dosegli 24,18 točke. Zlatih maturantov (30 točk in več) je bilo 18, poleg tega pa še 19 odličnih po pravilniku Škofijske klasične gimnazije (28 ali 29 točk). »Pri izvedbi mature smo poleg osnovnih pravil upoštevali še dodatna pravila zaradi preprečevanja okužb s koronavirusom. Dijaki, ki bi bili v karanteni, bi s predložitvijo potrdila o negativnem testu lahko opravljali maturo v posebnem prostoru, na kar smo bili organizacijsko pripravljeni. Matura je kljub koronskemu letu potekala tekoče,« so sporočili z gimnazije.

Na ljubljanski škofijski klasični gimnaziji so maturo opravili vsi dijaki. FOTO: Škofijska klasična gimnazija – Zavod sv. Stanislava

Le en dijak neuspešen

Na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška v Mariboru je letos pristopilo k maturi 75 dijakov. Uspešno jo je opravilo 98,7 % dijakov (le en neuspešen pri enem predmetu). Povprečno število doseženih točk je bilo enako kot preteklo leto. Veselijo se ene zlate maturantk. Klara Repolusk je dosegla 33 točk, še dve sta dosegli 29 točk, kar pomeni, da jim je do "zlata" zmanjkala le ena točka. Zelo veliko dijakov je s svojim znanjem pri tujih jezikih izkazalo tako raven znanja, da so prejeli tudi certifikat. »Uspeh je po naši oceni zelo dober, za kar se moramo zahvaliti dijakom, ki so priprave vzeli dovolj resno ter profesorjem, ki so vsa štiri leta delali zelo prizadevno in ponovno izkazali dodano vrednost pedagoškega dela na naši gimnaziji. Zahvala gre seveda staršem, ki so doma nosili velik del bremena moralnih spodbud svojim mladostnikom,« je po razglasitvi rezultatov poudaril ravnatelj gimnazije dr. Samo Repolusk.

Generacija mariborskih maturantov. FOTO: ŠG A. M. Slomška Maribor

Dijaki zelo uspešni

Na Gimnaziji Želimlje je maturo opravljalo 61 kandidatov in vsi so bili zelo uspešni. V povprečju so zbrali kar 25,26 točk. Pohvalijo se lahko s sedmimi zlatimi maturanti, kar pomeni, da so dosegli 30 točk ali več. Posebnih zapletov pri izvedbi mature niso imeli. »Na maturi smo imeli zgolj en primer dijakinje, ki je imela v družini okužbo z Covidom-19, zato je bila v karanteni pri nas tudi ob koncu tedna. Prav tako je pisala en izpit v karanteni. Maturo je opravila zelo uspešno,« pravi ravnatelj gimnazije Peter Polc.

Veselo razposajeni zlati maturanti Gimnazije Želimlje. FOTO: Gimnazija Želimlje

Pet zlatih maturantov

Na Škofijski gimnaziji Vipava je k opravljanju zrelostnega izpita pristopilo 76 dijakov. Eni dijakinji se je »zalomilo« pri dveh predmetih, kar pomeni, da je maturo uspešno opravilo 75 dijakov. V povprečju so dosegli 21,8 točk. Med njimi je pet dijakov s posebnimi potrebami, ki so uspešno opravili maturo. Veselijo pa se tudi petih dijakov, ki se lahko pohvalijo z nazivom zlati maturant. Glede izvedbe mature je ravnatelj gimnazije Vladimir Anžel dejal, da trenutna družbena klima seveda vpliva na počutje in delovanje vseh. »Večina je tudi v teh razmerah dobro delala in so se tudi v teh razmerah znašli. Je pa bilo nekaj več čustvenih in duševnih ali drugih stisk. Verjetno bi doživljali vsaj nekateri dijaki podobne stiske tudi v »normalnih« razmerah, ni pa nujno, da bi bili ti isti dijaki ali da bi bile stiske tako izrazite.«

Na Škofijski gimnaziji Vipava je uspešno maturiralo 75 dijakov. FOTO: arhiv Škofijske gimnazije Vipava



Nalaganje
Nazaj na vrh