Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znani trije kandidati za koptskega papeža

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 01. 11. 2012 / 15:58
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Znani trije kandidati za koptskega papeža

Na skupščini so v ožji izbor izvolili škofa Rafaela in Tavadrosa ter meniha Rafaela Ava Mino; naslednik Šenude III. bo z žrebom izbran prihodnjo nedeljo.

Znana so imena za položaj naslednjega papeža patriarha koptske pravoslavne Cerkve. Pod ostrimi varnostnimi ukrepi je volilna skupščina 2.400 koptskih duhovnikov in laikov minuli ponedeljek v kairski stolnici sv. Marka izbrala tri končne kandidate. Imena je ob koncu tiskovne konference predstavil začasni vodja (‘locum tenens’) koptske Cerkve, škof Pahomius.

Za položaj prihodnjega koptskega papeža patriarha se bodo v zadnjem krogu potegovali sedemdesetletni menih in znanstvenik Rafael Ava Mina iz samostana Mar Mina zahodno od Aleksandrije, oseminpetdesetletni pomožni škof v Kairu in Heliopolisu Rafael, ter šestdesetletni škof Tavadros, pomožni škof v Beheiri. Škof Rafael je s 1.980 glasovi dosegel največjo podporo, škof Tavadros je prejel 1.623 glasov, Rafael Ava Mina pa 1.530. Po cerkvenih navedbah je bila volilna udeležba 93 %.

Prihodnjo nedeljo bo deček z zavezanimi očmi izžrebal ime novega papeža patriarha, 118. naslednika svetega Marka. Ta čas koptski pravoslavni kristjani preživljajo v postu in molitvi, pri tem pa jih podpirajo tudi pripadniki koptske evangeličanske in koptske katoliške Cerkve. Koptski papež Šenuda III. je po več kot štiridesetletnem opravljanju svoje službe umrl marca letos v starosti oseminosemdeset let. Ustoličenja novega papeža 18. novembra letos se bo udeležil tudi egiptovski predsednik Mohamed Mursi.

Po smrti Šenude III. so kandidate za novega koptskega papeža izbirali v dolgotrajnem, več mesecev trajajočem postopku. Najstarejši kandidat, menih Rafael, je učenec koptskega patriarha Kirolosa VI. (1959-1971). Po besedah opazovalcev naj bi napovedal, da bo v primeru zmage ponovno uvedel vodilni slog svojega učitelja Kirolosa. Škof Tavadros je po izobrazbi farmacevt, prizadeva pa si za pozitivne odnose z Muslimansko bratovščino in za odprtejšo egiptovsko družbo vseh veroizpovedi. Škof Rafael je nekdanji pomočnik pokojnega papeža Šenude III. in je tako kot škof Tavadros škofovsko posvečenje prejel leta 1997. Prihodnost koptskega krščanstva ob reki Nil in uspešen upor proti islamskemu pritisku vidi v delu z mladimi in v sociali.

Na fotografiji: stolnica sv. Marka v Kairu (foto: splet)

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh