Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Znanstveniki so odkrili, da odrasle izvorne celice lahko obnovijo srčno tkivo

Objava: 19. 08. 2010 / 08:06
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Znanstveniki so odkrili, da odrasle izvorne celice lahko obnovijo srčno tkivo

Kot so s klinike Mayo pojasnili v sporočilu za javnost, imajo izvorne celice, odvzete pacientom, omejeno zmožnost obnavljanja srčnega tkiva, vendar tehnologija, ki jo uporabljajo v tej raziskavi, ponuja pomembne izsledke, če celice izvornega tkiva ‘sprogramirajo’ tako, da prevzamejo lastnosti, podobne celicam srčnega tkiva.

Znanstveniki na kliniki Mayo so v sodelovanju z belgijskimi kolegi s pomočjo laboratorijskih testov ugotovili, da lahko odrasle izvorne celice iz kostnega mozga popravijo in obnovijo poškodovano srčno tkivo. Izsledke omenjene raziskave so v začetku tedna objavili v Reviji ameriškega združenja kardiologov.

Kot so s klinike pojasnili v sporočilu za javnost, imajo izvorne celice, odvzete pacientom, omejeno zmožnost obnavljanja srčnega tkiva, vendar tehnologija, ki jo uporabljajo v tej raziskavi, ponuja pomembne izsledke, če celice izvornega tkiva ‘sprogramirajo’ tako, da prevzamejo lastnosti, podobne celicam srčnega tkiva. Da bi lahko izvedli te raziskave, so znanstveniki odvzeli izvorne celice iz kostnega mozga pacientov s srčnimi obolenji med operacijami srčnega obvoda.

S klinike so sporočili, da so izvorne celice dveh izmed enajstih pacientov izkazale neverjetno sposobnost za obnovo srčnega tkiva. Znanstveniki so nato uporabili posebno tehniko, s pomočjo katere so enak molekularni zapis prenesli na izvorne celice ostalih pacientov, da bi ‘sprogramirali’ njihovo zmožnost obnavljanja srčnega tkiva.

Tovrstne celice, poimenovane izvorne celice Mesenchymal, so z injekcijskimi iglami vbrizgali v podgane s srčnimi obolenji, rezultati pa so pokazali, da se je delovanje srca znatno popravilo, prav tako se je v letu dni vidno povečal odstotek preživelih v primerjavi s podganami, ki so jim vbrizgali izvorne celice, ki jih znanstveniki niso vnaprej ‘sprogramirali’.

Kot je izsledke raziskave povzel njen vodja, Andre Terzic s klinike Mayo, ‘ti rezultati dokazujejo osnovno vodilo, da ‘pametne’ odrasle izvorne celice lahko pripomorejo k obnovi srčnega tkiva’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh