Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZOS: Omejevanje števila županskih mandatov je nepotrebno

Za vas piše:
M. M.
Objava: 06. 06. 2023 / 07:09
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2023 / 07:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZOS: Omejevanje števila županskih mandatov je nepotrebno
FOTO: Tatjana Splichal

ZOS: Omejevanje števila županskih mandatov je nepotrebno

Potem ko je Piratski stranki uspelo zbrati 5000 podpisov volivk in volivcev za vložitev predloga dopolnitve Zakona o lokalnih volitvah v sprejem v Državni zbor RS, s katerim predlagajo omejitev županskih mandatov na največ dva zaporedna mandata, v Združenju občin Slovenije menijo, da je »omejevanje števila mandatov na področju lokalne samouprave povsem nepotrebno, saj gre ravno zaradi kontinuitete vodenja občin za enega najbolj delujočih sistemov državi«.

Število kandidatov, ki so pripravljeni kandidirati za župana iz mandata v mandat pada, opozarjajo v ZOS. Na zadnjih volitvah je bil v tretjini slovenskih občin zgolj en kandidat, ki se je potegoval za župansko mesto.

Omejevanje mandatov je v »nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli«

»Če bodo poslanke in poslanci potrdili predlog zakona se glede na situacijo zna zgoditi, da v kakšni občini sploh ne bo kandidata za župana,« opozarjajo v ZOS: »Mandat župana po ureditvi, ki velja v naši državi, traja zgolj štiri leta, zlasti večji projekti pa potrebujejo vsaj dva mandata za njihovo uresničitev.« Menijo tudi, da je omejevanje števila mandatov v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli, saj so volivci tisti, ki odločajo, koga bi radi imeli za svojega predstavnika.

Župani prvi na terenu

»Župani in županje so tisti, ki nosijo breme odgovornosti za vodenje in razvoj občin in za dobro opravljeno delo, so na volitvah nagrajeni z glasovi volivk in volivcev, ki jim zaupajo vodenje občine,« pojasnjujejo v ZOS in dodajajo, da so župani prvi, na katere se občani obrnejo s težavami in so prvi na terenu, ko pride do naravni nesreč.

Omejevanje števila mandatov je v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli. (Združenje občin Slovenije)

Županska funkcija naj se ustrezno ovrednoti

V posebni izjavi za javnost so zapisali še, da so župani poleg predsednika države edini funkcionarji v državi, ki so neposredno izvoljeni s strani volivcev. »Zato je prav, da je funkcija župana spoštovana in se jo končno ustrezno ovrednoti, tudi skozi odpravo plačnih anomalij, ne pa da se sploh razmišlja o omejevanju števila mandatov. Župan, ki dobro opravlja svoje delo, je na volitvah nagrajen z glasovi volivk in volivcev, ki mu zaupajo vodenje občine.«

Ob tem se v ZOS še sprašujejo, zakaj bi se omejilo zgolj število mandatov za županske funkcije, »saj imamo v državi tudi druge voljene funkcionarje z enakim mandatnim obdobjem in z manj odgovornostmi kot jih imajo župani«.

Nalaganje
Nazaj na vrh