Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Županjin poziv ravnateljici k opustitvi vseh ukrepov

Objava: 19. 11. 2021 / 20:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2021 / 21:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Županjin poziv ravnateljici k opustitvi vseh ukrepov
Županja je ravnateljico in prihodnjega ravnatelja pozvala k nespoštovanju ukrepov v šoli. FOTO: Tatjana Splichal

Županjin poziv ravnateljici k opustitvi vseh ukrepov

Semiška županja Polona Kambič je z včerajšnjim »pismom zaskrbljenosti nad stanjem, ki nas vse bolj deli in razdvaja«, poslanim ravnateljici OŠ Belokranjskega odreda Semič Andreji Miketič, prihodnjemu ravnatelju te šole Tomažu Pavlakoviču in tudi vsem ostalim belokranjskim šolam, postala prva iz vrst slovenskih županov, ki je pozvala k opustitvi vseh protikoronskih ukrepov.

»Ne smem in ne morem molčati, moje mesto je na strani ljudi in ohranjanja človečnosti,« je dopis ravnateljici in prihodnjemu ravnatelju začela županja in nadaljevala: »Spoštovati morata vse zakone in na zakonih temelječe podzakonske predpise ter sta odgovorna za zakonitost dela. Samoumevno je torej, da je vse, kar ne temelji na zakonu, nezakonito in vse, kar ne spoštuje temeljnih človekovih pravic, protiustavno. Le zakon je lahko podlaga za neposredno poseganje v človekove pravice in temeljne svoboščine in tega nimamo, imamo pa odloke, ki nimajo podlage v veljavni zakonodaji.«

Županjine obtožbe

Da ima v mislih nošenje mask, samotestiranje, socialno distanco in izpolnjevanje pogojev PCT v prostorih osnovne šole in v učnem procesu, je nadaljevala Kambičeva in dodala, da »prav vsi temeljijo na nezakonitih, protiustavnih, ničnih odlokih in vendar se jih v šoli strogo držite, čeprav ni razglašena ne epidemija ne izredno ali vojno stanje.« Da torej zavestno deluje nezakonito in protiustavno, je županja obtožila ravnateljico.

Miketičevi pripisuje celo kazensko in odškodninsko odgovornost

Kambičeva je Miketičevi še očitala, da s spoštovanjem »nezakonitih in otrokom celo škodljivih« navodil prekoračuje zakonsko določene pristojnosti ravnateljev in da je zato kazensko in odškodninsko odgovorna, če bo od staršev podana kazenska ovadba ali ustavna pritožba zaradi kršenja otrokovih pravic. »Kljub morda najboljši nameri ogrožate otrokovo mentalno, telesno in duševno zdravje ter posegate v ustavno zagotovljeno pravico do svobodnega razvoja osebnosti in do telesne nedotakljivosti otrok,« je še pripisala županja.

Poziv županje Polone Kambič je dvignil veliko prahu. FOTO: Občina Semič

Ravnateljica zaupa stroki

Ravnateljica Andreja Miketič, ki zaključuje mandat na čelu šole, je v izjavi za STA poudarila, da se na šoli trudijo upoštevati veljavne ukrepe: »Stroki zaenkrat zaupam in mislim, da je prav, da delamo v dobro vseh in poskušamo virus nekako omejiti.« Danes je samotestiranje na semiški šoli sicer potekalo brez težav. Okužb med učenci niso ugotovili, se pa trenutno do 10 % otrok šola na daljavo, ker starši ne dovolijo njihovega samotestiranja.

Minister Koritnik: Kambičeva ne bi smela biti več županja

Takoj se je odzval minister za javno upravo Boštjan Koritnik, ki je prepričan, da Polona Kambič ne bi smela več opravljati županske funkcije, češ da gre pri njenem pozivu za nedopustno spodkopavanje naporov za umiritev zdravstvenih razmer. Minister je napovedal tudi inšpekcijski nadzor na Občini. Od članov semiškega občinskega sveta Koritnik pričakuje, da se bodo »javno ogradili od županjinega ravnanja in zavode, katerih (so)ustanovitelj je Občina, s sklepom pozvali k spoštovanju ukrepov, s tem pa pomagali zlasti zdravstvenim delavcem in vsem ogroženim.« Dodal je, da županjino dejanje ni pravni akt, temveč politična izjava, ki za seboj ne potegne pravne, ampak politično odgovornost.

Z lastnim zgledom za precepljenost

Minister za zdravje Janez Poklukar pričakuje, da vsi, ki »imamo javne funkcije in smo predstavniki nekih skupin, v teh trenutkih naredimo z lastnim zgledom vse, da bomo najhitreje dosegli zadostno precepljenost in obvladali epidemije v družbi. Kakršen koli odstop od tega zame ni sprejemljiv.«

Neodgovorno, škodljivo in nevarno ravnanje

Tudi v Sindikatu vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture (SVIZ) so županjino ravnanje označili za skrajno neodgovorno, škodljivo in v zdajšnjih razmerah tudi nevarno ter izrazili ogorčenje, da »županja zaradi lastnega nestrinjanja z opredeljenimi higienskimi predpisi in zapovedanimi epidemiološkimi ukrepi ter iz egoistično-osebnega prepričanja o neobstoju virusa s pozicije moči od ravnateljice šole v tamkaj zaposlenih zahteva, naj kršijo veljavne predpise.«

Nalaganje
Nazaj na vrh