Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnije v ZDA so vedno bolj multikulturne

Objava: 21. 10. 2013 / 07:29
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Župnije v ZDA so vedno bolj multikulturne

Več kot tretjino župnijskih skupnosti sestavljajo verniki, ki pripadajo družbenim skupinam različnih narodnosti in ras.

Župnije v ZDA so vedno bolj multikulturne, pravijo izsledki raziskave, ki so jih nedavno objavili v Washingtonu.

Raziskava izpostavlja, poročajo pri Radiu Vatikan, da več kot tretjino župnijskih skupnosti sestavljajo verniki, ki pripadajo družbenim skupinam različnih narodnosti in ras. Po ocenah naj bi bilo takih župnij približno 6.700, mnoge med njimi so na severu in jugu države. Med njimi so tudi majhne skupnosti na geografsko zahtevnejših področjih med puščavami in ledom, ki jih pogosto vodi en sam duhovnik. V treh od desetih župnij v ZDA vsaj enkrat mesečno svete maše obhajajo tudi v drugih jezikih, ne samo v latinščini ali angleščini. V 81 % primerov je ta jezik španščina.

Raziskava še kaže, da se je med letoma 2005 in 2010 med verniki delež Latinoameričanov povečal za 1,5 %. Glede na povišano rast prebivalcev po župnijah ti predstavljajo kar 40-odstotni delež. Zanimivo je tudi dejstvo, da približno 6 % predprazničnih in prazničnih maš obhajajo v španskem jeziku.

V multikulturnem kontekstu analiza izpostavlja tudi to, da 37 % župnij posebno pozornost posveča navadam in običajem drugih skupnosti, navadno z obhajanjem svetih maš ob narodnih verskih praznikih, kot npr. ob prazniku Naše Gospe iz Guadalupa. Naj še omenimo, da je Škofovska konferenca Združenih držav Amerike leta 2011 odobrila španski prevod dodatkov k Rimskemu misalu, s katerim so vključili tudi praznike svetnikov iz Španije in Latinske Amerike.

V ZDA je med katoličani približno 30 milijonov Latinoameričanov in predstavljajo kar 59 % delež. 3,6 milijonov jih prihaja iz Azije in Oceanije, Afroameričanov pa je 3 milijone, največ v San Franciscu in Los Angelesu.





Vir: Radio Vatikan
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh