Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnijski dan ob 1050-letnici prve omembe vasi Suha

Za vas piše:
Ernest Porenta
Objava: 27. 06. 2023 / 13:03
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.06.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnijski dan ob 1050-letnici prve omembe vasi Suha
Ob župnijskem dnevu je mašo daroval msgr. mag. Franci Petrič. FOTO: Klara Krmelj

Župnijski dan ob 1050-letnici prve omembe vasi Suha

Pred praznikom farnega zavetnika sv. Janeza Krstnika smo v Župniji Škofja Loka – Suha obhajali župnijski dan.

Začeli smo ga s slovesno sv. mašo, ki jo je v somaševanju domačega župnika Branka Potočnika daroval arhidiakon msgr. mag. Franci Petrič pod lipami pred našim dragocenim biserom, župnijsko cerkvijo, ki stoji na mestu, kjer je bila nekoč, kot njena predhodnica, krstna cerkev za vzhodni del starološke prafare, zato tudi zavetnik sv. Janez Krstnik.

Poklon rojstnodnevnemu prazniku domovine

Naš spomin pa je segel 1050 let nazaj, ko je bila vas Suha prvič omenjena pod freisinškim škofom, zato smo danes še posebej ponosni na dolge, trdne in globoke krščanske korenine v našem kraju. Ob zaključku sv. maše smo se z državno himno poklonili rojstnodnevnemu prazniku naše lepe mlade domovine.

Na trdnih, celo mučeniških temeljih

»Vera, ki so jo vaši predniki na tem kraju izpovedovali zagotovo 1050 let, naj vas vodi tudi v prihodnje; naj naklanja zlasti mladim moči, da na trdnih, celo mučeniških temeljih, ki so jih postavili starši, zidajo svoje življenje, ker so prejeli najdragocenejšo doto,« je v pridigi poudaril Franci Petrič.

Pod lipama pri župnijski cerkvi sv. Janeza Krstnika na Suhi pri Škofji Loki. FOTO: Klara Krmelj

Ohranjanje krščanskega upanja v brezbrižni družbi

»Gre najprej za ohranjanje krščanskega upanja v družbi, ki jo vse bolj obvladuje brezbrižni individualizem brez idealov,« je nadaljeval Petrič. In še: »Čeprav živite v dokaj krščanskem okolju, soustvarjate misel in kulturo našega naroda, je prav posebej poudariti, kaj je naša identiteta: da ste kristjani in Slovenci.«

»Zaupajte v Boga in njegovo milost, bodite pogumni, ljubite življenje«

Zbrane je msgr. Petrič še spodbudil, naj se ne ustavljajo le pri zemeljskih danostih in gmotnih dobrinah, temveč naj segajo kot Slovenci, ki imajo dediščino mučencev, više in dlje – do nebeškega kraljestva: »Zaupajte v Boga in njegovo milost, bodite pogumni, ljubite življenje.« Celotna pridiga je v priponki.

Pridiga na župnijski dan na Suhi, Franci Petrič.doc

Izkupiček srečelova za misijonarja Janeza Krmelja

Po blagoslovu smo v veselem razpoloženju nadaljevali župnijski praznik z druženjem pri župnišču s prigrizkom, pesmijo in srečelovom, katerega nabirka je v celoti namenjena misijonarju Janezu Krmelju na Madagaskarju.

Vsak praznik pomaga utrditi ljubezen do Boga in zvestobo kraju in župniji

Ob zaključku smo veseli odhajali na domove v prepričanju, da nam vsak praznik pomaga utrditi ljubezen do Boga, zvestobo domačemu kraju in župniji kakor tudi ohraniti vse tiste vrednote, ki delajo naše življenje lepo in blagoslovljeno.

Nalaganje
Nazaj na vrh