Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Župnik Jože: »Priprošnja sv. Jožefa je razgnala vse dvome«

Za vas piše:
Patricija Gril
Objava: 19. 03. 2024 / 04:43
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 15.03.2024 / 14:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Župnik Jože: »Priprošnja sv. Jožefa je razgnala vse dvome«
Župnik Jože Motaln in vsi Jožeti, Jožefi, Josipi, Jožice, Jožefe ... Blagoslova za god! FOTO: Osebni arhiv Jožeta Motalna

Župnik Jože: »Priprošnja sv. Jožefa je razgnala vse dvome«

Jože Motaln je župnik štirih župnij na levem bregu Drave: Kapla na Kozjaku, Remšnik, Ožbalt ob Dravi in Brezno. Danes, na slovesni praznik sv. Jožefa, praznuje svoj god. Kako ga nagovarja njegov krstni zavetnik sv. Jožef, ki je pravzaprav zavetnik vseh nas?

Župnik Jože, kdo vam je izbral ime, kako ste ga dobili? 

Ime mi je izbral oče, in sicer po mojem stricu, njegovem starejšem bratu, ki je v drugi svetovni vojni padel na ruski fronti. V družini nas je osem otrok in polovico imen je izbrala mama, polovico pa oče. Mimogrede, če seštejemo imeni Jože in Jožef, je naše ime najpogostejše moško ime v Sloveniji.

Z mladimi oratorijci. Najdete župnika? FOTO: Osebni arhiv Jožeta Motalna

Ime Jože je različica imena Jožef, to pa izhaja iz hebrejskega Joséf/Jehoséf, ki pomeni 'naj (Bog) doda'. Pravijo, da ime veliko pove – velja to tudi za vas? 

Vsako ime ima pomen in prav je tako. Prav gotovo se človek vsaj občasno spomni pomena in potem tudi tako ravna. Res je, človek ni tako mogočen, kot se zdi, zato naj Bog doda svoj delež. Za sv. Jožefa je znano, da je bolj malo govoril, a je človek dejanj. Lahko bi rekli, da je človek iz ozadja in ne išče všečkov. Naj doda vse potrebno naši krhki človeški naravi.

Človek ni tako mogočen, kot se zdi. FOTO: Osebni arhiv Jožeta Motalna

Vaš zavetnik je sv. Jožef, o katerem ne vemo veliko, pa vendar dovolj, da lahko prepoznamo njegovo veličino in ga imamo za zgled. Kako, s čim vas nagovarja? 

Vsak krstni zavetnik je lahko vsakemu, tudi meni, zgled in hkrati priprošnjik. Potrebujemo konkretne zglede svetosti, ki so nam model za krščansko življenje oz. bližnjica do božje popolnosti. Za sv. Jožefa pravijo, da je bil do 19. stoletja, predvsem do leta 1870, ko ga je papež Pij IX. razglasil za zavetnika vesoljne Cerkve, pozabljeni svetnik oz. svetnik iz ozadja.

S praznikom sv. Jožefa vstopamo v teden družine.

Pri sv. Jožefu me nagovarja njegova ponižna in premišljevalna drža. Božji angel se mu je namreč štirikrat prikazal. Torej, Božje načrte lahko človek spozna na različne načine, tudi takrat, ko je popolnoma neaktiven. Drugi vidik pa je njegova akcija oz. odzivnost predvsem, ko je moral zaščititi Jezusa in Marijo pred nevarnostmi.

Kip sv. Jožefa na pročelju ljubljanske stolnice. FOTO: Tatjana Splichal

Nazareški tesar Jožef je odrešenjsko zgodovino zaznamoval, ker je v hudi dilemi izbral težjo odločitev, težjo pot. Se je tudi pri vas že kdaj izkazalo, da je bila težja pot tista prava?

Definicija kristjana je pravzaprav »vzemi vsak dan svoj križ in hodi za menoj«. Torej prava pot je v glavnem težja pot, kajti ozka in strma je pot, ki vodi v nebo, v življenje. Tega se ne smemo nikoli ustrašiti. Krščansko življenje ni romantika in lagodnost, ampak je nekaj več; je dodana vrednot – več daš, več imaš. Skoraj vedno se mi je izkazalo, da je težja pot prava. Če izberem linijo najmanjšega napora, so tudi rezultati temu primerni.

FOTO: Osebni arhiv Jožeta Motalna

Sv. Jožef velja za zavetnika slovenskih in več drugih dežel, je tudi zavetnik vse Cerkve, družin, očetov in delavcev (za svojega patrona ga imajo predvsem tisti, ki delajo z lesom). Poleg tega je priprošnjik za srečno zadnjo uro. Kdaj se mu priporočate vi?

Sv. Jožef je res univerzalni svetnik in gotovo rad posreduje pri vseh naštetih stvareh. Vodilo po »Mariji k Jezusu« lahko spremenimo tudi v »po Jožefu k Jezusu«. Priporočam se mu največkrat v začetku kakšnega dela in seveda kot zavetniku družine, mož, očetov in fantov. Posebej prosim sv. Jožefa, naj malo uredi stanje naših družin, kjer so nerazumevanje, razkoli, prepiri … Pa tudi za sodobne može in očete, za katere pravijo, da so marsikdaj odsotni, ga prosim.

Sv. Jožef je zavetnik očetov, zato njegov godovni dan marsikje obeležujejo tudi kot dan očetov.

Večkrat slišimo zgodbe ljudi, ki jim je sv. Jožef izprosil neverjetne stvari, in to v najrazličnejših situacijah. Je tudi vas že kdaj presenetil z uslišanjem? 

Svetniki so samo orodje, »veza« z Jezusom in nebeškim Očetom, ki končno uslišuje naše prošnje. Večkrat sem bil v zmedi, negotov glede kakšne odločitve, a je vedno prišla jasna misel in gotovost za naprej. Npr. ko sem slišal Božji klic za duhovni poklic, sem bil na začetku precej zbegan, a je tudi priprošnja sv. Jožefa razgnala vse dvome.

Z ministrantkami in ministranti. FOTO: Osebni arhiv Jožeta Motalna

V Sloveniji je sv. Jožefu posvečenih 39 cerkva. Koliko ste jih že obiskali?

Jožefovih cerkva ni tako veliko, npr. Mariji je posvečenih čez 300 cerkva. Ampak nič za to; kjer je Marija, tam je tudi Jožef. Ne vem točno, koliko sem jih obiskal.

Zvonik cerkve sv. Jožefa v Ljubljani. FOTO: Tatjana Splichal

Vam je katera posebej pri srcu?

Blizu sta mi sv. Jožef v Ljubljani in sv. Jožef v Celju, kjer je tudi dom duhovnih vaj in kjer sem izkusil lepe trenutke duhovne zbranosti.

Pregovor pravi: »Če bo sv. Jožef lepo vreme dal, bo kmet prav dobro stal.« Ali: »Če je lepo vreme na Jožefovo, naj veselo bo srce kmetovo.«

Vaš god ni samo god, ampak slovesni praznik. Praznujemo ga vsi. Kako praznujete vi? Morda kdaj obiščete kak Jožefov sejem?

Soimenjaki imamo srečo, da Cerkev slovesno praznuje god sv. Jožefa in vsi vedo, kdaj godujemo. Praznovanje je preprosto, v duhu mojega zavetnika. Obiskal sem že kakšen Jožefov koncert, drugače pa je najlepše praznovanje pri sveti maši. Zato tudi spodbujam, pojdite na svoj god k maši in se zahvalite za svojega zavetnika.

Nalaganje
Nazaj na vrh