Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zvone Podvinski: »Nekdo je čakal na priložnost narediti vandalizem«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 11. 2020 / 21:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.11.2020 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zvone Podvinski: »Nekdo je čakal na priložnost narediti vandalizem«

Zvone Podvinski: »Nekdo je čakal na priložnost narediti vandalizem«

Oskrunjenje cerkve Kristusa Kralja v Göteborgu, v kateri deluje tudi Slovenska katoliška misija.

Morda so bile osebne zamere, pravi župnik Zvone Podvinski glede povoda za vandalizem. FOTO: Zvone Podvinski



Minuli petek sredi dneva, kmalu po dopoldanski maši, malo po poldnevu, so zaenkrat še neznani storilci oskrunili katoliško cerkev Kristusa Kralja v Göteborgu, v kateri deluje tudi Slovenska katoliška misija na Švedskem. Tamkajšnji župnik Zvone Podvinski, že od leta 1993 izseljenski duhovnik na Švedskem oziroma - kot si pravi sam - švedski vagabund za Gospoda, je v pogovoru za Družino iz prve roke pojasnil, kaj se je zgodilo in čemu po njegovem mnenju pripisati nerazumljiv vandalizem. »Morda so bile osebne zamere,« poudarja Podvinski in v isti sapi zavrača namige, da bi napad lahko bil delo islamskih skrajnežev.



FOTO: Zvone Podvinski


Kaj se je pravzaprav zgodilo?

Minuli petek se je zgodilo nekaj nezaslišanega za nas katoličane v cerkvi Kristusa Kralja v Göteborgu. Po sveti maši ob 11.30 so ljudje gotovo še ostali v cerkvi, vsaj nekateri vse do okrog 12.30, ko jo je verjetno zadnji človek zapustil. In približno 20 minut je bilo, ko pač ni bilo nikogar v cerkvi, razen nekoga, ki je razmetal prte z oltarja na tla v ladjo in po stopnicah. Svečniki so padli vsak na svojo stran in se poškodovali, veliki stol, na katerem sedi glavni mašnik, je bil vržen iz prezbiterija na tla v ladjo, prav tako nekaj manjših stolov za somaševalce ali ministrante. Ambon je bil polomljen in vržen s svojega stojišča, z njim je bil poškodovan tudi mikrofon.

Velikonočna sveča je bila prelomljena na tri dele in vržena v krstni kamen, ki je zgoraj odprt. Levo od glavnega oltarja, kjer je Marijin kip, pa je bilo vse, kar je bilo v spomin na rajne, ki so od lani umrli in bili pokopani v župniji, tudi razmetano na tla – seznam vseh rajnih, venec, steklena vaza, kjer gori sveča v spomin na rajne. Na polici zadnje klopi so pesmarice, švedske, poljske in tudi nekaj hrvaških, vse je bilo razmetano. V kapeli, kjer je švedska Pieta, kjer se prižigajo sveče, pa je bilo z gasilnim aparatom »pogašeno«, vse sveče so torej polili z neko tekočino.



FOTO: Zvone Podvinski


Se že ve, kdo so storilci vandalskega napada? Bi za napadom, kot se špekulira v Sloveniji, lahko stali skrajneži, ki simpatizirajo z islamizmom?

Do danes (nedelje) nisem izvedel ničesar novega glede storilcev; lahko da je bil samo eden, hiter in precej močan, ali pa dva skupaj. Mislim, da delamo krivico, če že vnaprej obsojamo skrajneže, ki simpatizirajo z islamom. Lahko, da gre povsem preprosto za psihično moteno osebo – s tem ne mislim tako, kot politiki v Evropi, temveč za duševnega bolnika, ki se mu je morda kdo od duhovnikov, morda g. župnik, zameril, morda kdo od nas, ki tam mašujemo, ali kaj podobnega. Človek nikoli ne ve, kdaj se komu lahko zameriš. Danes so časi čudni.



Po prvi sanaciji škode. FOTO: Zvone Podvinski


Kolikšna je škoda v cerkvi? Je bil med napadom kdo prisoten, je kdo poškodovan?

Glavni oltar je nepoškodovan. Z njega so samo potegnili prte in jih razmetali, istočasno so svečniki padli na tla, vsak na svojo stran, in se poškodovali. Nobena oblačila niso bila poškodovana, ker so shranjena v zakristiji, ki je po maši zaklenjena. Nikogar od naših švedskih vernikov takrat ni bilo v cerkvi, saj se verjetno sicer kaj takega ne bi zgodilo. Nekdo je čakal priložnost, da naredi vandalizem v svetem prostoru. Hvala Bogu tudi tabernakelj ni bil poškodovan. Bile pa so razmetane in s tem tudi poškodovane vse pesmarice: švedske, poljske, hrvaške. Obenem so, kot rečeno, uporabili gasilni aparat v stranski kapeli na desni strani za glavnim vhodom v cerkev, kjer ljudje prižigajo votivne sveče za rajne, v zahvalo, s prošnjo v srcu za to in ono …



FOTO: Zvone Podvinski


Je morda napad povezan z incidentom, ko je bilo, kot berem, prejšnji teden z oltarja iste cerkve ukradeno razpelo?

Verjetno bo že kar dobra dva tedna, če ne več, kar je nekdo ukradel lep leseni križ z glavnega oltarja. Lahko bi bila povezava ali pa tudi ne, ker je cerkev odprta in je veliko takih, ki za to ali ono – predvsem drogo ali alkohol – potrebujejo denar. Včasih je že izginila kakšna oljna slika, a je bila pozneje najdena in vrnjena nazaj. Smo sredi mesta in ni čudno, da se to dogaja. Spominjam se nekdanjega kaplana Martina, ki je dan župnik v Karlstadu, kjer so imeli kar nekaj napadov in poškodovanja cerkve. Pa niso bili muslimani.

Kako vi sicer vidite vandalski napad? Kaj bi lahko bil povod zanj?

Morda so bile kakšne osebne zamere. Govorim iz izkušnje, ko so nam poškodovali avtomobile, pa je bil le en domačin, ki je zdaj trenutno v zaporu zaradi še več drugih kriminalnih dejanj.



FOTO: Zvone Podvinski


Če špekulirava, da za napadom stojijo islamisti: kakšni so sicer odnosi med kristjani (oziroma katoličani) in muslimani v Göteborgu in sicer na Švedskem?

Nič ne bova špekulirala z islamisti, ker nihče od nas duhovnikov ali kdo drug ni nič videl ali bil prisoten v času dejanja v cerkvi. Če bi bili oni, bi se verjetno zgodilo čisto nekaj drugega, toda Bog ne daj! Muslimani so taksisti in na mnogih drugih mestih, tisti, ki so pač zaposleni. Srečujemo jih v mestu na vsakem koraku in mi z njimi zaenkrat nimamo nobenih težav. Sam se z njimi srečujem pri naših slovenskih družinah, ker so pač sodelavci naših rojakov in s tem njihovi prijatelji – takšna je tukajšnja stvarnost. Zaenkrat nisem slišal za noben dogodek, ki bi nas spravil v strah ali kaj podobnega. Res pa je, da so letos ustanovili muslimansko stranko, tako da bodo verjetno počasi prišli tudi v parlament. Bog daj, da se ohrani mir – na Švedskem, v Sloveniji in po vsem svetu, za to si prizadevajmo in za lepo sožitje.

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh