Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZZR: Takšna dvolična drža Sloveniji ni v čast in ji jemlje verodostojnost

Za vas piše:
J. P.
Objava: 24. 10. 2023 / 12:46
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.10.2023 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZZR: Takšna dvolična drža Sloveniji ni v čast in ji jemlje verodostojnost
V Zboru za republiko Vlado pozivajo, naj se jasno opredeli, da podpira pravico Izraela do samoobrambe FOTO: Vatican Media/AFP

ZZR: Takšna dvolična drža Sloveniji ni v čast in ji jemlje verodostojnost

Ob zadnjem dogajanju na Bližnjem vzhodu so se z izjavo za javnost oglasili tudi v civilnodružbeni organizaciji Zbor za republiko (ZZR), pod katero sta se podpisala France Cukjati kot predsednik Zbora in zgodovinar mag. Jurij Pavel Emeršič, ki je izjavo tudi pripravil.

V ZZR zaskrbljeno spremljajo odnos uradne slovenske politike do Izraela in njegovih operacij po Hamasovem terorističnem napadu 7. oktobra letos ter opažajo, da se v odnosu do Izraela in Palestincev obnavlja politična drža, ki je bila značilna za hladnovojno obdobje in čas socialistične Jugoslavije. Za razumevanje tega obdobja se je po njihovem treba ozreti v obdobje nastajanja judovske države po 2. svetovni vojni.

Zavezništvo z Izraelom se je začelo močno krhati po letu 1953

»V času nastajanja izraelske države po 2. svetovni vojni je tedanja socialistična Jugoslavija, ki je sledila sovjetskim zunanjepolitičnim smernicam, nasprotovala britanski prevladi na Bližnjem vzhodu in podpirala priseljevanje Judov v Palestino. Čeprav je v času informbirojevskega spora postala v odnosu do Izraela previdnejša, je ohranila gospodarske in politične povezave z njim. Zavezništvo z Izraelom se je začelo močno krhati po letu 1953 in urejenih nesoglasjih s Sovjetsko zvezo, ki se je že ob koncu Stalinove dobe usmerila v izrazit antisemitizem,« je pojasnil mag. Jurij Pavel Emeršič.

Povezovanje z Izraelu sovražnimi arabskimi državami

In dodal, da se je po njenem zgledu tudi Jugoslavija začela povezovati z Izraelu sovražnimi arabskimi državami, zlasti z Egiptom. Titovo zbližanje z Naserjem, sueška kriza in šestdnevna vojna leta 1967 so privedli do popolne prekinitve diplomatskih odnosov med Jugoslavijo in Izraelom, ki jih niso obnovili niti po Titovi smrti. Politika »neuvrščenosti« je okrepila naklonjenost jugoslovanske politike in medijev do »držav v razvoju«, ki so bile v veliki meri v konfliktu z razvitim demokratičnim Zahodom.

V medijih ohranjena Palestincem naklonjena drža

Po avtorjevem mnenju so se novinarji do slovenske demokratizacije in osamosvojitve smatrali kot družbenopolitični delavci, ki so sledili uradni ideologiji, med njimi je bilo tedaj nad 80 % članov Zveze komunistov, med uredniki še več, zato ni naključje, da se je – kljub navezavi diplomatskih odnosov med Slovenijo in Izraelom – v medijih ohranila Palestincem naklonjena drža in oblikovala slovensko javno mnenje.

Niti uradna slovenska politika se ni odrezala nič bolje

»Novice o Hamasovem terorističnem napadu, ki je bil na MMC RTVS predstavljen površno in brez navajanja grozljivih podrobnosti, denimo masakra nad otroki v Kfar Azi, so bile hitro nadomeščene s čustvenimi članki o humanitarni katastrofi v Gazi, domnevnem izraelskem nasilju nad Palestinci, težkem življenju terorista Mohameda Deifa,« opozori Emeršič in doda, da se ni niti uradna slovenska politika odrezala nič bolje.

Kot nekoč pri vprašanju komunistične revolucije in povojnih pobojev

Resda so prve uradne politične izjave obsodile teroristični napad, vse nadaljnje pa so ga pojasnjevale ali celo opravičevale, kot nekoč pri vprašanju komunistične revolucije in povojnih pobojev pri nas. Obenem slovenska vlada ni ponudila pomoči družinam pomorjenih in ugrabljenih Izraelcev, je pa, po poročanju medijev, namenila 500.000 evrov pomoči za Palestince v Gazi, poudarjajo v ZZR.

Preusmerjanje pozornosti ljudi

»Takšna dvolična drža, ki želi biti všečna delu mednarodne javnosti in propalestinskim civilnim organizacijam, Sloveniji ni v čast in ji jemlje verodostojnost. Zaskrbljeno opažamo, kako se katastrofa na Bližnjem vzhodu v delu slovenske politike izkorišča za mobiliziranje političnih privržencev, ki organizirajo proteste v podporo Palestini, na katerih izražajo protizahodna in antisemitska stališča. Na ta način se pozornost ljudi preusmerja proč od nekakovostne slovenske notranje politike.«

Poziv Vladi, naj se jasno opredeli do podpore Izraelu

Da so vse žrtve v vojnah na vseh straneh tragične, da pa iz tega ne izhaja, da ne bi smeli izbrati strani v spopadu med Izraelom in Hamasom, je izjavo sklenil Emeršič in Vlado pozval, naj se jasno opredeli, da podpira pravico Izraela do samoobrambe, zunanjo ministrico in premierja pa, naj – podobno kot britanski predsednik vlade – Izraelu jasno sporočita, da mu želimo zmage v vojni in vzpostavitev pogojev za dosego trajnega in pravičnega miru na tem območju, kar je tudi iskrena želja ZZR.

Nalaganje
Nazaj na vrh