Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Karitas pomaga preživeti in živeti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 28. 04. 2021 / 04:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2021 / 05:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Karitas pomaga preživeti in živeti

Karitas pomaga preživeti in živeti

Letos je, kot že lani, akcija namenjena tudi prizadetim zaradi gospodarskih posledic epidemije.

Slovenska karitas vabi k solidarnosti in sodelovanju v dobrodelni akciji Pomagajmo živeti in preživeti.



Minuli teden je Slovenska karitas začela letošnjo redno vseslovensko dobrodelno akcijo Pomagajmo preživeti in živeti, namenjeno predvsem pomoči brezposelnim, trajno nezaposljivim, starejšim in podpori programom socialnega vključevanja, enako kot lani pa tudi vsem prizadetim zaradi gospodarskih posledic epidemije novega koronavirusa. Lani zbranih 322.600 € je omogočilo dodatno pomoč najbolj prizadetim od 91.000 oseb, ki jim Karitas materialno pomaga na 310 razdelilnih mestih po državi.

Hrana, higienski pripomočki, plačilo položnic

Zbrana sredstva bodo namenjena materialni pomoči v obliki hrane in higienskih pripomočkov ter plačilu najnujnejših položnic (stanarine, stanovanjskih stroškov, ogrevanja, elektrike …), pa tudi pomoči starejšim z zelo nizkimi pokojninami in dodatki ter zlasti tistim, ki živijo sami. Lani je materialno pomoč na Karitas prejelo skoraj 13.000 starejših. Del zbranih sredstev bo, tako kot lani, namenjen programom socialnega vključevanja, ki v Karitas temelji na svetovanju, aktivaciji za prostovoljno delo, učenju koristnih spretnosti in na podpori drugim prilagojenim oblikam dela.
_ _ _

VABILO K SOLIDARNOSTI

Tudi letos Slovenska karitas vabi k solidarnosti v dobrodelni akciji Pomagajmo preživeti in živeti, še posebej namenjeni vsem prizadetim v epidemiji. Kdor bi želel sodelovati, lahko nakaže sredstva na: Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: SI56 0214 0001 5556 761, sklic: SI00 930, namen: Pomagajmo preživeti in živeti.
_ _ _

Najbolj prizadeti zaposleni v storitvenih dejavnostih

V epidemiji so se med prosilci za pomoč znašli številni mlajši, celo študentje, ter tisti, ki za osnovno preživetje ob minimalni plači nujno potrebujejo dodatno delo ali nadure – zadolženi in gospodinjstva v najetih stanovanjih, zaposleni za določen čas, ki so jim potekle pogodbe, mladi ob koncu študija, ki ne dobijo primerne zaposlitve ali se preživljajo s študentskim delom. Najbolj pa so prizadeti zaposleni v storitvenih dejavnostih, manjših storitvenih podjetjih in samozaposleni, pa tudi brezposelni, ki jim je poteklo nadomestilo za brezposelnost in ne dobijo nove zaposlitve.


Lani zbranih 322.600 € je omogočilo dodatno pomoč najbolj prizadetim od 91.000 oseb, ki jim Karitas materialno pomaga na 310 razdelilnih mestih po državi. FOTO: Tatjana Splichal


Interventni zakoni ne rešujejo specifičnih problemov

Interventni zakoni učinkovito preprečujejo hitro višanje brezposelnosti, predvsem z vidika preprečevanja množičnih odpuščanj delodajalcev, vendar ukrepi ne morejo rešiti specifičnih posameznih problemov, ki jim imajo zaposleni z minimalno plačo, neredno zaposlitvijo, zadolženostjo za reševanje stanovanjskega problema, neurejenimi bivalnimi razmerami …

Okrepljena svetovanja in pogovori na daljavo

Čeprav je bilo zaradi epidemije in z njo povezanih ukrepov lani delovanje Karitas zelo omejeno, je 1205 prejemnikov pomoči vključila v učenje uporabnih spretnosti za življenje in 4556 v neposredno strokovno individualno svetovanje. V programe prostovoljstva z dodatkom za aktivacijo so večinoma vključeni trajno nezaposljivi zaradi starosti ali zdravstveno-socialnih omejitev. Med epidemijo je Karitas okrepila svetovanja in razbremenilne pogovore na daljavo, saj se gospodinjstva v večjem obsegu soočajo s psihičnimi stiskami.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh