Ob spletnem nakupu nad 45 € strošek dostave namesto vas poravnamo mi!
Zapri
Iskanje
Družbena vprašanja

Bruce, Brenda, David

John Colapinto

Bruce Reimer je pri osmih mesecih starosti zaradi zašušmarjenega obrezovanja v celoti izgubil penis. Zaradi nepopravljive poškodbe so ga starši o... Več
14,90€ 24,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Bruce, Brenda, David
Bruce, Brenda, David
14,90€
Dodaj
Zmanjšaj

Lastnosti

Ikona seznama Koda: 978-961-04- 0411-8
Ikona seznama E-knjiga: Ni e-knjiga
Ikona seznama Založba: Družina
Ikona seznama Avtor prevoda: Niki Neubauer
Ikona seznama Leto izdaje: 2017
Ikona seznama Število strani: 296
Ikona seznama Vezava: mehka
Ikona seznama Mere: 140 x 210 mm

O izdelku

Deček, ki so ga vzgajali kot deklico


Bruce Reimer je pri osmih mesecih starosti zaradi zašušmarjenega obrezovanja v celoti izgubil penis. Zaradi nepopravljive poškodbe so ga starši odpeljali v bolnišnico Johns Hopkins k dr. Johnu Moneyju. Slavni strokovnjak za raziskave spola jih je prepričal, da so pristali na to, da so sinu naredili kirurško spremembo spola, ki ji je sledila družbena, duševna in hormonska terapija.


O primeru so v medicinski literaturi poročali kot uspehu brez primere in postal je eden najslavnejših pacientov v analih moderne medicine. Preobrazba dečka Brucea v deklico Brendo je namreč prvi znani primer spremembe spola pri normalno razvitem otroku in je veljal za neizpodbiten dokaz prevlade okolja nad biologijo pri razločevanju spolov.


Primer je postal tudi temeljni kamen feminističnega gibanja v sedemdesetih letih 20. stoletja, saj so ga začeli hitro navajati kot dokaz, da je prepad med spoloma izključno posledica družbenih pričakovanj in ne bioloških danosti.


Toda poskus je bil v resnici polomija: Bruce ni zmogel zaživeti vsiljene dekliškosti. Ko je pri 14 letih izvedel resnico, je ponovno prevzel spol, zapisan v svojih genih in kromosomih, in si nadel ime David.


Ta knjiga je dokumentarno delo. Vsi odlomki z dialogi so dobesedni prepisi posnetkov psiholoških razgovorov, zapisnikov psihiatričnih opazovanj in neposrednih spominov prič ali sodelujočih v teh dogodkih.


Srhljivo in presunljivo … prepričljiva potrditev, da spol ni toliko povezan s signali, ki jih pošiljamo in sprejemamo iz sveta, ampak predvsem z neizbrisnimi sporočili, zakodiranimi v vsaki celici naših možganov in telesa.

Elle

Podobni izdelek

Akcija
29,50€ 19,90€ Poglej izdelek: Resnična moč je služenje
Nazaj na vrh