Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje
Monografije

Kartuzija Bistra

Jože Mlinarič

63,09€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Kartuzija Bistra
Kartuzija Bistra
63,09€

Lastnosti

Koda: 978-961-222-353-3
Spremna beseda: Metod Benedik
Založba: Družina
Zbirka: Monografije
E-knjiga: Ni e-knjiga
Leto izdaje: 2001
Število strani: 631

O izdelku

Oblikovanje: Sine Kovič
Spremna beseda: Metod Benedik
Lektoriranje: Vida Frelih
Povzetek v nemščini: p. Janez Hollenstein
Povzetek v angleščini: Mirijam Skube, Barbara Maznik
Seznam ilustrativnega gradiva iz knjige: Marijan Zadnikar, Srednjeveška arhitektura kartuzijanov
Komentarji k slikam: Marijan Zadnikar
Format: 220 x 220
Vezava: trda, z barvnim ovitkom

Založba Družina pošilja na knjižni trg obsežno, bogato dokumentirano in z ustreznimi pripomočki opremljeno monografijo o še enem redu in samostanu na Slovenskem: o kartuzijanih in o kartuziji Bistra. Ta je kot duhovno, kulturno in gospodarsko središče delovala od okoli leta 1255 do leta 1782. Avtor povzema kratko zgodovino nastanka in razvoja kartuzijanskega reda in posebej izpostavlja njegovo širjenje proti vzhodu, kjer je kot devetnajsta nastala tudi prva kartuzijanska postojanka na Slovenskem v Žičah, nato leta 1170 v Jurkloštru, kot tretja Bistra in četrta (zadnja, še vedno delujoča postojanka na Slovenskem) v Pleterjah. Obsežno delo spremlja Bistro (Domum vallis jocosae) skozi obdobja ustanovitve, razcveta (v 14. stol.), vnovičnega zedinjenja reda (leta 1410), skozi krizo v 16. stol., obdobje katoliške prenove do ukinitve leta 1782. Podaja nam samostansko literarno in prepisovalno dejavnost (bogato okrašene knjige iz bistriške kopirnice imajo imenitne inicialke) pa seveda razvejeno gospodarsko dejavnost. Ob koncu prinaša knjiga prepise pomembnih listin iz najzgodnejšega obdobja, imensko kazalo redovnikov in redovnih predstojnikov (opatov), pa tudi seznam v knjigi omenjenih krajev in oseb.

Podobni izdelek

Pot novega človeka
Monografije
26,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh