Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Zgodovina

Prikriti odpor


Zgodovina

Prikriti odpor

Blaž Torkar

25,00€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Prikriti odpor
Prikriti odpor
25,00€

Lastnosti

Koda: 978-3-7086-0663-7
Avtor: Blaž Torkar
Zbirka: Zunaj zbirk
E-knjiga: Ni e-knjiga
Leto izdaje: 2012
Število strani: 302
Vezava: trda vezava
Mere: 165 x 235

O izdelku

Ameriška obveščevalna služba na Slovenskem med drugo svetovno vojno

Knjiga Blaža Torkarja je doslej najbolj poglobljen prikaz delovanja ameriške tajne službe OSS (Office of Strategic Services) na slovenskem ozemlju med drugo svetovno vojno. Avtor je prvi celovito obdelal ameriške vojaške misije med drugo svetovno vojno v Sloveniji, delo tajne službe OSS na slovenskih tleh, stike med Slovenci in OSS ter vlogo slovenskih padalcev, ki so se spustili v Slovenijo z ameriškimi misijami. Posebej avtor v knjigi analizira konflikt med OSS-om in partizanskim vodstvom ter odnose ameriškega vodstva do Narodnoosvobodilnega gibanja in kolaboracionističnih skupin v Sloveniji in Jugoslaviji. Knjiga temelji na ameriških arhivih, ki jih hranijo v

National Archives and Records Administration v Washingtonu, in na britanskih arhivih iz The National Archives v Londonu, avtor pa črpa tudi iz domačih gradiv, hranjenih v Arhivu Republike Slovenije v Ljubljani.

Za Primorsko je znano, sta se v noči od 17. na 18. marec 1943 iz britanskega letala spustili prvi dve skupini padalcev. Najprej so se nad Smrečjem pri Šentjoštu v Dolomitih spustili Anton Božnar, Venceslav Ferjančič in Bojan Koler. Pričakali so jih slovenski četniki. Malo za tem so se nad vasico Paljevo pri Desklah na slepo spustili še Radoslav Semolič, Miroslav Križmančič in Nikolaj Sever, ki so nato poiskali stik s partizani. Obe skupini, ki sta izhajali iz Jugoslovanskega kraljevega gardnega bataljona na Bližnjem Vzhodu, je na vojno območje poslala britanska tajna služba MI6. Z julijem 1943 so začeli prihajati v Slovenijo še fantje, ki jih je za radiotelegrafiste in saboterje izvežbala britanska tajna služba SOE. Šele kasneje so se slovenskih padalcev poslužili še Američani pri tajni službi OSS.

Vloge in usode mladih idealistov, ki so se želeli boriti za svobodo svojega naroda, so bile različne.

Knjiga je strokovno in znanstveno utemeljena, a hkrati razumljiva in vsebinsko privlačna tudi za nestrokovnega bralca.

Podobni izdelek

Mučenec za svobodo
Zgodovina
19,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Nazaj na vrh