Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Ob nakupu nad 40€ vas čaka brezplačno darilo: Križev pot s papežem Frančiškom!

Zapri
Iskanje
Zgodovina

Kočevski proces: življenje in smrt Borisa Kovača

Življenje in smrt Borisa Kovača, vojaka Jugoslovanske vojske v domovini.

Zgodovina

Kočevski proces: življenje in smrt Borisa Kovača

Življenje in smrt Borisa Kovača, vojaka Jugoslovanske vojske v domovini.

Boris Kovač je bil oktobra 1943 na revolucionarnem Področnem vojaškem sodišču v Ribnici z več soborci obsojen veleizdaje in usmrčen. Več
19,90€
Zmanjšaj
Dodaj
Na zalogi
Dostava: 2-4 dni
Kočevski proces: življenje in smrt Borisa Kovača
Kočevski proces: življenje in smrt Borisa Kovača
19,90€

Lastnosti

Koda: 9789610409984
Spremna beseda: Barbara Zobec
Založba: Družina
Leto izdaje: 2023
Število strani: 200
Vezava: mehka z zavihki
Mere: 165 x 235 mm
ISBN: 978-961-04-0998-4

O izdelku

Boris Kovač je bil oktobra 1943 na revolucionarnem Področnem vojaškem sodišču v Ribnici z več soborci obsojen veleizdaje in usmrčen. Njegov brat Milan je po mnogih desetletjih usodo umorjenega brata popisal kot utemeljitev zahteve za varstvo zakonitosti, ki jo je Vrhovno sodišče RS obravnavalo spomladi 2022. Za knjižno izdajo je besedilo dopolnil. Spremlja ga tudi faksimile soglasne razsodbe sodnega senata, ki je Borisa Kovača in njegove soobsojence skoraj 80 let po usmrtitvi oprostila obsodbe zaradi kaznivega dejanja veleizdaje.

S to sodbo je končno izbrisan madež krivično obsojenega in umorjenega zaradi zločina, ki ga ni storil.


O avtorju: 

Milan Zdravko Kovač se je rodil poleti 1940 v Celju. Po končanem študiju arhitekture se je preselil na Švedsko in tam zaključil specializacijo iz arheološkega konservatorstva. Deloval je na Bližnjem in Daljnem vzhodu in z uspešno realizacijo projektov v Egiptu, Italiji, Indiji in na Kitajskem dosegel svetovni sloves. Dejaven ostaja tudi na področju humanitarnega dela, ki ga uspešno nadgrajuje s svojim strokovnim znanjem. 


Odlomek iz knjige:

Nisem zgodovinar. V času Kočevskega procesa sem bil star tri leta. Seveda se dogodkov iz tistega časa ne spominjam. Smrt mojega brata pa je vseeno zaznamovala mojo mladost, čeprav se o tem ni govorilo ne doma pa tudi ne v okolju, kjer sem prebival. Oče je žaloval za sinom vse do svoje smrti leta 1974. Vedel sem le, da je bil brat ustreljen v Mozlju, a šele pozneje, zlasti po letu 1991, sem lahko izvedel kaj več: iz knjig, maminega pripovedovanja, očetovega pisma novi vladi leta 1945, pripovedovanja Franca Špeliča in iz dokumentov zaslišanja in obsodbe, ki sem jih lahko z dovoljenjem Toneta Ferenca prepisal na Inštitutu za zgodovino delavskega gibanja. Poskušal sem razumeti dogodke tistega časa in si ustvariti mnenje o tem, kar se je zgodilo. Gradivo, iz katerega je nastala ta knjiga, sem začel zbirati kot prilogo pobudi za razveljavitev smrtne obsodbe svojega brata Borisa Kovača, in ga posredoval Vrhovnemu državnemu tožilstvu RS za razumevanje časa in dejanja. Ker sem pričakoval dolgotrajen proces, sem gradivo tudi po oddaji vloge na vrhovno tožilstvo dopolnjeval z novo pridobljenimi javno dostopnimi podatki.

Proces je potekal pred Področnim vojaškim sodiščem v Ribnici, ustanovljenim 7. 10. 1943. Ker so v novoustanovljenem ribniškem vojnem območju imeli zapore v Kočevju in Ribnici, se je sodišče nekajkrat selilo iz enega kraja v drugega, sodilo in izrekalo sodbe pa že pet dni zatem, 12. 10. 1943. Sodni senat pod vodstvom Franca Pirkoviča – Čorta je v enem dnevu brez zagovornika ali možnosti pritožbe obsodil in poslal na morišče 57 četniških borcev in vaških stražarjev, med njimi tudi mojega brata Borisa Kovača. 

Podobni izdelek

Umik čez Ljubelj, maj 1945, skozi objektiv Marjana Kocmurja
Zgodovina
29,90€

Želite obdariti svoje najdražje? Obiščite trgovino Aleteia.

Več

Povezani članki

Nazaj na vrh