Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premiera dokumentarnega filma »3450 – Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico«

Za vas piše:
J. P.
Objava: 22. 04. 2024 / 12:00
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 21.04.2024 / 22:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premiera dokumentarnega filma »3450 – Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico«
Avtor filma dr. Jože Dežman ob panoju, posvečenem roškim rešencem (nekateri od njih v filmu nastopajo kot pričevalci). FOTO: Tatjana Splichal

Premiera dokumentarnega filma »3450 – Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico«

Dr. Jože Dežman, predsednik vladne Komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč, se je kot scenarist in režiser podpisal pod nov dokumentarni film »3450 – Bratomor v Jami pod Macesnovo gorico«.

Film pripoveduje zgodbo o umoru 3450 slovenskih vojnih ujetnikov v Jami pod Macesnovo gorico, tako o njihovi poti v smrt kot o skrivanju in odkrivanju resnice o zločinu.

Osrednji junaki

Osrednji junaki filma so Jama pod Macesnovo gorico, njene žrtve in raziskovalna ekipa, ki je v letu 2022 izkopala 3450 umorjenih v najhujšem bratomoru v slovenski zgodovini.

Pričevalci

Kot pričevalci v dokumentarnem filmu nastopajo: Janko Car, Janez Janša st., Uroš Košir, Petra Leben Seljak, France Dejak, Luka Rozman, Nikolai Tolstoy in Milan Zajec.

Bere Jernej Kuntner

Vezno besedilo bere gledališki in televizijski igralec Jernej Kuntner, glasba je delo Uroša Kovača, direktor fotografije in snemalec raziskave pa je bil Jože Jagrič.

Prvo predvajanje

Dokumentarni film bodo prvič predvajali v četrtek, 25. aprila 2024, ob 18. uri v Dvorani Matije Tomca Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu nad Ljubljano. Prijazno vabljeni.

Vodstvo po razstavi

Uro pred tem, ob 17. uri, bo v Platonovi votlini po dokumentarni razstavi »3450 umorjenih: Jama pod Macesnovo gorico – slovenski Katin« obiskovalce vodil avtor dr. Jože Dežman.

Do 10. maja

Odprtje razstave je bilo v sredo, 10. aprila, v Platonovi votlini Zavoda sv. Stanislava, na ogled pa bo do 10. maja 2024 vsak dan med 8. in 20. uro (za ogled se oglasite pri receptorju ob glavnem vhodu).

O razstavi

Razstava, napovedovana že dalj časa in v javnosti odmevna še pred odprtjem, ponuja vpogled v izkop posmrtnih ostankov iz tistega kraškega brezna, ki je dokazano morišče Slovencev.

Nalaganje
Nazaj na vrh