Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Andrej Kosič prejemnik nagrade Dušana Černeta

Objava: 28. 12. 2015 / 13:14
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Andrej Kosič prejemnik nagrade Dušana Černeta

Nagrada Dušana Černeta se podeli za zamejsko osebnost ali organizacijo, ki izpričuje vrednote slovenstva, krščanstva in demokracije.

Že od leta 1976 zamejci konec leta podelijo nagrado Dušana Černeta osebnosti ali organizaciji, ki izpričuje vrednote slovenstva, krščanstva in demokracije v spomin na javnega delavca Dušana Černeta (1916-1975), ki je bil tem vrednotam zavezan. Prvi jo je leta 1976 prejel beneški časopis Dom. Nagrado za leto 2015 so podelili v nedeljo, 27. decembra, v Močnikovem domu ob cerkvi Sv. Ivana v Gorici slikarju, kulturniku in trgovcu Andreju Kosiču.

Andrej Kosič (intervju z njim smo objavili v božični številki Družine, letnik 64, št. 51-52 ) je znan predvsem po svojih liričnih akvarelih, v zadnjem obdobju pa izstopajo njegova oljna dela, ki jih je naslovil Trpeča metamorfoza. V njih odmevajo tragedije vojn in nasilja, od soške fronte do povojnih pobojev. Decembra je bil Kosičev sklop slik na ogled v Ljubljani v galeriji Družina, v letu 2016 bo cikel slik Trpeča metamorfoza razstavljal tudi po drugih večjih slovenskih in evropskih mestih.

Kosič se je rodil 20. septembra 1933 v Rupi. Razstavljati je začel leta 1954 v Gorici v Italiji, od tedaj je imel že več kot 100 samostojnih in 150 skupinskih razstav. Ves čas je tudi močno vključen v goriško javno življenje, piše v obrazložitvi nagrade. Ob ustvarjanju pa je uspešno razvijal družinsko trgovino.

Pred nekaj leti je skrb za zamejsko prestižno nagrado prevzela Knjižnica Dušana Černeta. Lani je nagrado prejela Skupnost družin Sončnica iz Gorice.

Razstavo Trpeča metamorfoza si lahko do konca tega tedna ogledate v Galeriji Družina.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh