Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Dogodki Založbe Družina na Slovenskem knjižnem sejmu

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 10. 11. 2015 / 10:11
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2024 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Dogodki Založbe Družina na Slovenskem knjižnem sejmu

Dogodki Založbe Družina na Slovenskem knjižnem sejmu

Le še dobra dva tedna nas loči od Slovenskega knjižnega sejma.

Le še dobra dva tedna nas loči od Slovenskega knjižnega sejma, na katerem bo sodelovala tudi Založba Družina. Pripravili smo vrsto različnih dogodkov za otroke, mladostnike, njihove starše in druge.

Nova levica in krščanstvo

Prvič se bomo na Slovenskem knjižnem sejmu srečali že v sredo, 25. novembra, ob 15. uri v Debatni kavarni, kjer bomo predstavili knjigo Nova levica in krščanstvo, v kateri španska profesorja prava analizirata ideološke spopade sodobnosti z zgodovinskega, sociološkega in intelektualnega vidika. O levici in krščanstvu bodo spregovorili Jože Horvat, Aleš Primc in Branko Cestnik.

Svetlobnica, Varčna kuharica, Ime mi je Meriam, strip

V četrtek, 26. novembra, pa smo organizirali kar štiri dogodke. Začeli bomo že ob 12. uri, ko bomo predstavili nagrado Založbe Družina svetlobnica. O pomenu in vlogi nove nagrade bo spregovoril direktor založbe Družina Tone Rode. Prvi nagrajenec je arhitekt in pisatelj Marijan Eiletz, ki je na razpis poslal roman Krik brez odmeva. Izšel bo prav v času sejma. Roman, v katerem izrisuje iskanje posameznika v prelomnih medvojnih družbenih premikih na slovenskih tleh in njegovo usodo v času diktature v Argentini, bodo osvetlili urednica knjige Mateja Komel Snoj, zgodovinar Jože Možina ter pisatelj Zorko Simčič.


Da želodčki ne bodo prazni, bomo poskrbeli s kuhanjem na Kulinarfestu ob15. uri, kjer bomo jedi pripravili po receptih Marije Remec, ki je v vojne letu 1915 izdala Varčno kuharico, pri Založbi Družina pa bo izšla v času sejma. Kljub varčnemu kuhanju pa ne bo trpel okus, ohranila pa se bo tudi prehranska vrednost živil. To bosta dokazala profesionalni kuhar in gospodinja.

Za konec četrtkovega dogajanja bosta istočasno, ob 18. uri, dva dogodka. Na Forumu za obiskovalce bodo Drago Ocvirk, Arkan al Nawas in Tomo Križnar spregovorili o knjigi Moje ime je Meriam. Gre za pretresljivo zgodba o kristjanki, ki ji je grozila celo smrt, ker se ni hotela odpovedati krščanski veri. Ob tej temi se bomo spomnili tudi begunske krize.

Na Pisateljskem odru pa se bomo pozabavali s stripi, ki ga z veseljem prebirajo predvsem otroci in mladostniki, pa tudi nekateri odrasli. Vizualno podprta pripoved začinjena s humorjem in napetostjo omogoča hiter vstop v zgodbo, zato je primeren za branje v vseh starostih, prav tako pa ga ne najdemo le v revijah ali knjigah, ampak je preskočil tudi na splet.

V 30 sekundah

V petek, 27. novembra, se bomo ob 13.15 s tridesetimi največjimi domisleki približali bistroumnim mladim. V 30 sekundah je poimenovana zbirka knjig o izumih, človeškem telesu, zemlji in znanosti, s katero mladi v kratkem času izvedo veliko. V tridesetih sekundah se lahko ne zgodi nič, lahko pa izvemo veliko. Na sejmu se bomo o tem prepričali tudi na še otipljivejši način – zapisano bomo dokazali z nekaterimi eksperimenti.


Poezija, okoljska okrožnica, Slovenski ameriški izumitelji, Družabno odraščanje


Tudi sobota, 28. novembra, bo pestra. Ob 10. uri nas bo na Pisateljskem odru prevzela umetnost, ki nagovarja. Edi Kovač, Aleš Berger, Ana Jsmina Oseban, Alen Širca bodo predstavili poezijo Hilde Domin Le vrtnica v oporo in Jeana Mambrina Belo brezno. Obe knjigi bosta v slovenskem jeziku izšli v času sejma.

Ob 12. uri se bo v Debatni kavarni Manica Ferenc pogovarjala z Igorjem Bahovcem, Rafkom Valenčičem in Jorgom K. Petrovičem o skrbi za naš skupni dom – okolje. Pogovor o tej tematiki je spodbudil papež Frančišek, ki je izdal okoljsko okrožnico Hvaljen, moj Gospod, v kateri poudarja dostojanstvo slehernega bitja, opozarja na nujnost ekološke ozaveščenosti za obstoj človeštva, k odgovornosti poziva gospodarstvenike in politike, vabi k iskanju drugačnega razumevanja napredka in predlaga nov način življenja.

Ob 15.30 bodo Marjan Bradeško, Franci Petrič in Peter Florjančič predstavili številne slovenske izumitelje, ki so svojo ustvarjalno žilico pokazali čez lužo, v Ameriki. Založba Družina jih je predstavila v knjigi Slovenski ameriški izumitelji. V njej so prestavljeni izseljenci in njihovi potomci, ki so si v Ameriki zgradili uspešno kariero, hkrati pa prispevali k boljši družbi s svojimi idejami, izumi, voljo in vztrajnostjo. Knjiga poleg njihovega predanega dela razkriva tudi njihove življenjske zgodbe.

Založba Družina se bo s sejma poslovila v Debatni kavarni ob 16. uri, ko se bo sodelavec Družine pogovarjal z Andrejo Poljanec, Barbaro Kampjut in Jasno Suhadolc o tem, kako vzgojiti družabnega otroka v svetu zaslonov. Tema se navezuje na knjigo Družabno odraščanje, v kateri Gary Chapman in Arlene Pellicane razsvetljujeta, kako televizija, pametne tablice, računalniki in podobna tehnologija vplivajo na otrokov odnos do družine, prijateljev in okolja, ki ga zaradi naprav včasih sploh ne opazijo. Znanstveniki ugotavljajo, da se zanimanje za stike z ljudmi v resničnem svetu manjšajo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh