Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Evropski škofje zasedajo v Monaku

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 06. 10. 2016 / 06:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Evropski škofje zasedajo v Monaku

Evropski škofje zasedajo v Monaku

Volitve novega predsedstva; na zasedanju tudi predsednik SŠK, novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) danes v Monaku začenja z zasedanjem, na katerem bodo izvolili novo predsedstvo. Predsednik in dva namestnika bosta izvoljena za obdobje petih let, do leta 2021. Kandidati so vsi trenutni predsedniki škofovskih konferenc, ki so članice omenjenega sveta. Izpeljane bodo tudi volitve za nove člane odbora Konference evropskih Cerkva ter člane mešane komisije Simpozija škofovskih konferenc Afrike in Madagaskarja.



Med štiridnevnim zasedanjem na povabilo monaškega nadškofa Bernarda Barsija naj bi udeleženci razpravljali o trenutnih izzivih za Evropo, diskriminaciji kristjanov in dialogu s pravoslavno Cerkvijo. V imenu Slovenske škofovske konference se zasedanja udeležuje njen predsednik, novomeški škof msgr. Andrej Glavan.

Na srečanju bodo škofje razpravljali tudi o samem svetu, njegovi vlogi in razvoju od ustanovitve pred 45 leti. Predvideno je tudi srečanje škofov z monaškim knezom Albertom II.

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE - Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae) želi spodbujati sodelovanje katoliških škofov na evropski celini. Leta 1971 ustanovljenemu delovnemu telesu trenutno pripada 39 članov, med njimi 33 predsednikov narodnih oz. območnih škofovskih konferenc, nadškofov Luksemburga, kneževine Monako in Cipra, predstavniki Moldavije, Cipra, treh katoliških Cerkva v Ukrajini, apostolski upravitelj iz Estonije in jeruzalemski latinski patriarh.

Zasedanje vodijo predsednik in dva namestnika, ki jih vedno voli celotno članstvo CCEE. Trenutni predsednik je leta 2006 prvič izvoljeni madžarski primas in nadškof Budimpešte, 64-letni kardinal Peter Erdö; njegova namestnika sta predsednik Italijanske škofovske konference in nadškof v Genovi, 73-letni kardinal Angelo Bagnasco ter predsednik Albanske škofovske konference, nadškof škofije Shkodra-Pult, 67-letni Angelo Massafra. Med predsedniki CCEE so bili doslej nadškof Roger Etchegaray iz Marseilleja (1971-1979), kardinal Basil Hume iz Westminstra (1979-1986), milanski kardinal Carlo Maria Martini (1986-1993), praški kardinal Miloslav Vlk (1993-2001) in škof iz Chura, Amedee Grab (2001-2006).

Svet evropskih škofovskih konferenc s sedežem v švicarskem Sankt Gallnu tesno sodeluje z evangeličansko in pravoslavno Konferenco evropskih Cerkva (KEK), ki ima sedež v Bruslju. To sodelovanje je doslej privedlo do treh evropskih ekumenskih zasedanj: leta 1989 v Baslu, 1997 v Grazu in 2007 v mestu Sibiu. Skupni dokument obeh svetov je Charta Oecumenica, sprejet leta 2001.

Vir: Kathpress / www.katoliska-cerkev.si
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh