Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kardinal Bagnasco novi predsednik CCEE

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 10. 2016 / 07:07
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kardinal Bagnasco novi predsednik CCEE

Predsednik Italijanske škofovske konference bo odslej vodil tudi evropske škofe.

Kardinal Angelo Bagnasco je novi predsednik Sveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE). 73-letni predsednik Italijanske škofovske konference in nadškof v Genovi je bil na novi položaj izvoljen minulo soboto na zasedanju sveta v Monacu. Za podpredsednika sta bila imenovana kardinal Vincent Nichols, 70-letni nadškof v Westminstru in predsednik katoliške Škofovske konference Anglije in Walesa, ter msgr. Stanislaw Gadecki, nadškof v Poznanu in predsednik Poljske škofovske konference.



Novo predsedstvo CCEE položaj nastopi neposredno po volitvah, njegov mandat pa traja pet let. Kardinal Bagnasco bo na mestu predsednika CCEE nasledil kardinala Peter Erdöja, primasa Madžarske in nadškofa v Budimpešti. Bagnasco je pred tem že opravljal dela podpredsednika v omenjenem svetu. Zasedanje evropskih škofov v Monaku se je zaključilo včeraj, iz Slovenije se je srečanja udeležil predsednik Slovenske škofovske konference, novomeški škof Andrej Glavan.

Svet evropskih škofovskih konferenc (Consilium Conferentiarum Episcoporum Europae/CCEE) spodbuja sodelovanje med katoliškimi evropskimi škofi. Ustanovljen je bil leta 1971, trenutno pa šteje 39 članov. Mednje sodijo 33 predsednikov narodnih oz. območnih škofovskih konferenc, nadškofje Luksemburga, kneževine Monako in Cipra, predstavniki Moldavije, Cipra, treh katoliških Cerkva v Ukrajini, apostolski upravitelj iz Estonije in jeruzalemski latinski patriarh.

Vir: Kathpress
Foto: Radio Vatikan

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh