Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek potuje v Albanijo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 06. 2014 / 08:44
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje

Frančišek potuje v Albanijo

Papež je včeraj napovedal obisk Albanije v letošnjem septembru.

Papež Frančišek bo 21. septembra potoval na enodnevni obisk v Albanijo. Z obiskom v tamkajšnji prestolnici Tirani želi okrepiti albansko Cerkev in ji vliti poguma »po dolgem obdobju trpljenja za posledicami preteklih ideologij«, je sveti oče pojasnil po včerajšnji molitvi angelovega češčenja v Vatikanu, zato je, kot je dejal, »z veseljem sprejel povabilo tamkajšnjih škofov in državnih oblasti«.



Vera, še posebej katoliška Cerkev, je bila v obdobju komunizma v več ali manj hermetično zaprti Albaniji močno zatirana. Albanija se je leta 1967 pod vodstvom predsednika Enverja Hodže razglasila za »prvo ateistično državo na svetu«. Danes je med okoli tremi milijoni prebivalcev približno ena šestina katoličanov. Večina prebivalstva pripada islamu, okoli 20 % je pravoslavnih kristjanov.

Papež Janez Pavel II. je Tirano obiskal 25. aprila 1992. Njegov obisk je tedaj pomenil zmago verske svobode in je zaznamoval začetek na poti iz predora zaprtosti Albanije v svet. Po padcu komunizma so v državi leta 1991 znova uradno uvedli versko svobodo.

Vir: Kathpress
Foto: RV

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh