Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Jančarjev roman nominiran za nagrado angelus

Objava: 11. 09. 2015 / 09:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

Jančarjev roman nominiran za nagrado angelus

Roman Draga Jančarja To noč sem jo videl je uvrščen v sedmerico finalistov za poljsko literarno nagrado angelus.
Roman Draga Jančarja To noč sem jo videl je uvrščen v sedmerico finalistov za poljsko literarno nagrado angelus, namenjeno srednjeevropskim pisateljem. Na Poljskem je roman z naslovom Widzialem ja tej nocy izšel lani pri založbi Czarne v prevodu Joanne Pomorske. Jančarju je leta 2011 prinesel tretjega kresnika in je preveden v 11 jezikov. Novembra lani pa je bil razglašen za najboljšo tujo knjigo, ko mu je francosko združenje kritikov in založnikov podelilo nagrado prix du meilleur livre étranger.

Poleg Jančarja so za poljsko literarno nagrado angelus nominirana še dela štirih poljskih avtorjev – Jaceka Dehnela, Andrzeja Stasiuka, Ziemowita Szczereka in Olge Tokarczuk. Med finalisti sta tudi romunski pisatelj Lucian Dan Teodorovici ter ukrajinski pisatelj Sergij Žadan.

Žirija za nagrado angelus je marca objavila seznam 66 romanov, tako poljskih kot prevedenih v poljščino, ki so bili v tekmi zanjo, avgusta so izbor zožili na 14 del, 3. septembra pa razglasili omenjeno sedmerico finalistov. Lavreata bo mesto Vroclav, ki nagrado podeljuje, razglasilo 17. oktobra.

Jančar je bil za nagrado nominiran že leta 2001 z romanom Katarina, pav in jezuit, so sporočili z založbe Modrijan.

Roman To noč sem jo videl je izšel leta 2010 pri Modrijanu. Delo prinaša zgodbo glavne junakinje Veronike Zarnik, ki jo bralec spozna v petih poglavjih preko neposrednih udeležencev dogajanja. Pet pripovedovalcev – ljubimec, mati, zdravnik, mož in delavec na gradu Strmol – tako izriše podobo protagonistke ter medvojnega in povojnega časa na Slovenskem.

"Vse resnice se na koncu zgostijo v spoznanje, da je zgodovina nad človekom, da ga prizadeva s hudim. Toda prav zaradi tega je človek velik v ljubezni in v trpljenju, a tudi v zmotah in idejah. To noč sem jo videl je deveti Jančarjev roman. Razmeroma kratek, prinaša pa eno boljših literarnih besedil o Slovencih, zapletenih v 2. svetovno vojno in med seboj," je pisalo v obrazložitvi nagrade kresnik leta 2011.

Drago Jančar zastopa Slovenijo na mednarodnem literarnem festivalu v Berlinu, ki se je začel 9. septembra in bo trajal deset dni. V programu Literature sveta predstavlja prav roman To noč sem jo videl.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh