Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako je Helmut Kohl spreminjal svet

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 20. 06. 2017 / 14:48
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:36
Ustavi predvajanje Nalaganje

Kako je Helmut Kohl spreminjal svet

Sedem navedkov nedavno preminulega nekdanjega nemškega kanclerja.

Pred tednom dni je v starosti 87 let preminil Helmut Kohl, nekdanji kancler, ki je Nemčijo vodil v obdobju nemškega združevanja in uvajanja evrskega območja. V svoji politični karieri je zaslovel kot »mož, ki je združil vzhod in zahod«, iz naslednjih sedmih navedkov pa je razvidno, zakaj je dobil vzdevek »arhitekt vnovičnega združevanja«.



· »Mir mora biti nekaj več kot le odsotnost vojne.« (14. december 1995)

· »Politika evropskega združevanja je v resnici vprašanje vojne in miru v 21. stoletju.« (2. februar 1996)

· »Nesprejemljivo je, da Evropska ustava, v nasprotju z ustavami različnih nemških zveznih dežel in z nemško zvezno ustavo, na nobenem mestu ne omenja Boga. (30. september 2005, na konferenci, ki jo je priredil regenburški škof Gerhard Ludwig Müller)

· »Kratki govori, dolge klobase« (navedba v reviji Vanity Fair, december 1990, s katero je mišljeno, da je naloga voditelja poskrbeti za materialno plat, ne pa dolgoveziti).

· »Nisem jaz tisti, ki poskuša pospešiti stvari. Ženejo nas.« (revija Awake!, 22. December 1991. Opomba: ideja o vnovični nemški združitvi, o kateri je bilo pogosto govora, vendar kot o nečem povsem nestvarnem, je znova postala predmet žgočih razprav. Nemški kancler Helmut Kohl je to pripombo izustil, ko je bil obtožen, da želi prehitro udejaniti načrte o združitvi.)

· »Včerajšnji vizionarji so današnji realisti.« (V razpravi s predhodnikom Helmutom Schmidtom v časniku Die Zeit, 1998)

· »Moja starša sta bila kristjana, katoličana. Matere se spominjam kot zelo pobožne ženske, ki pa ni nikoli nasprotovala drugim veroizpovedim.« (v pogovoru za Vanity Fair, 1990)

Vir: www.aleteia.org
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh