Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koliko kraljestev ne ve za nas

Za vas piše:
M P
Objava: 13. 08. 2014 / 07:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2023 / 10:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Koliko kraljestev ne ve za nas

Mateja Gomboc je napisala recenzijo pustolovskega romana Vango.

Recenzijo romana Vango je napisala Mateja Gomboc.

"Koliko kraljestev ne ve za nas"

     To skrivnostnosporočilo je izvezeno na robčku, skupaj z imenom V. Romano. V svojih drobnihročicah ga je stiskal deček, ki se je prestrašeno skrival med dvema skalama namajhnem otočku blizu Sicilije. Tam so ga našli domačini, še prej pa rešilinjegovo Mademoisselle, varuško, ki je v nezavesti moledovala v ruščini,grščini, francoščini, končno tudi v italijanščini. Prijazni domačini so ju gostoljubnosprejeli medse, celo mrki Mazzetta, ki jima je odstopil svojo hišo. Vseeno jemed njimi še vedno živo vprašanje: kdo sta, od kod prihajata, kaj ju je zaneslona samotni otok?

     Vendar to nisoedine skrivnosti, ki nas povedejo v mladinski roman Vango francoskega pisatelja Timothéeja De Fombelleja. Prva knjiganosi podnaslov Med nebom in zemljo.Roman je postavljen v leto 1934, ki je za nas morda čas prejšnjega tisočletja,v resnici pa nas nagovarja s zgodovinskimi dogodki, ki nas zaznamujejo šedandanes: nacizem, bližajoča se vojna, stalinistične čistke. Z retrospektivnimiskoki pa odkrivamo čas od leta 1915 naprej, rojstnega leta glavnega junaka.

     Koliko kraljestevne ve za nas ... Ta temeljna resnica se potrjuje v romanu na vsakem koraku. Kdoje Vango, divji deček z Eolskih otokov? Tega ne ve niti on sam. Vendar resnicoo sebi vztrajno išče in se na svoji življenjski poti na vsakem koraku boriproti zlu. Vango je mladenič, ki ga bo občudoval vsak mlad bralec in bo našelmesto tudi v srcu odraslega, saj je njegovo srce plemenito,  življenje pa zaznamovano z mnogopreizkušnjami.

     DevetnajstletniVango mora bežati od vsepovsod. Začetek romana nas popelje v Pariz, prednotredamsko katedralo. Policija išče bogoslovca Vanga, ki je tik pred prejemomduhovniškega posvečenja, saj je osumljen zločina. Je res kriv? Vendar Vango nebeži samo pred varuhi pravice. Iščejo ga tudi skrivnostni ubijalci iz Rusije. Kajimajo oni z njim? In iščejo ga kriminalci, ki so krivi, da je postal sirota.

    Vendar ima Vangotudi zaveznike. Radi ga imajo sicilski domačini, ljubita ga mlada škotska plemkinjaEthel, divja Parižanka Emille, zanj materinsko skrbi Mademoisselle, očetovskopa bdi nad njim Hugo Eckener, lastnik slavnega cepelina, s katerim Vango plujenad vsem svetom. In Zafiro, skrivnostni menih. In celo Svetlana, Stalinovahčerka, ki sliši o njem iz ust odraslih.

     Po izborubritanskega časopisa Independent je bil leta 2013 roman Vango ena od desetih najboljšihmladinskih knjig. Vzemite ga v roke in prebrali ga boste na dušek, saj zgodbavleče bralca naprej v napetem dogajalnem loku. In ne samo to: na koncu gazačnete brati znova. Le tako postavite vsako usodo, vsak kraj in trenutek nasvoje mesto.  

     In nato bostekomaj čakalo, da primete v roko drugo knjigo Vanga, ki daje slutiti odgovore namnoga vprašanja iz prve knjige. Že z naslovom – Princ brez kraljestva.

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh