Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Leto usmiljenja v Sloveniji

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 08. 12. 2015 / 12:18
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Leto usmiljenja v Sloveniji

Leto usmiljenja v Sloveniji

Izredno jubilejno leto usmiljenja bo zaznamovalo tudi Cerkev v Sloveniji in Založbo Družina.

Na praznik Marijinega brezmadežnega spočetja se je začelo izredno jubilejno leto usmiljenja. ki ga je napovedal papež Frančišek z bulo Misericordiae vultus (Obličje usmiljenja) 11. aprila 2015. Zaznamovali ga bomo tudi v Cerkvi na Slovenskem. Ob tem je Založba Družina izdala knjigo Sestra Favstina Kowalska, s to glasnico božjega usmiljenja, kot jo je označil prevajalec Andrej Turk, pa so se ukvarjali tudi pri založbi Novi svet. Založbi sta v preteklosti v sodelovanju izdali tudi dve knjigi o materi Tereziji.

V letu usmiljenja pa Založba Družina pripravlja še dve knjigi: prvo avtorsko knjigo papeža Frančiška Božje ime je usmiljenje (v več jezikih bo izšla12. januarja 2016) in slovenska izdaja svetoletne evangelske knjige z reprodukcijo Rupnikovih mozaikov. Ta evangelarij uporablja tudi papež Frančišek ob odprtju svetega leta.

Z 8. decembrom se je papež Frančišek želel pokloniti tudi 50. obletnici sklepa drugega vatikanskega cerkvenega zbora, saj je prav koncil o usmiljenju. Sicer je že papež sv. Janez Pavel II. uvedel nedeljo božjega usmiljenja in izdal okrožnico o tem. tudi v novi evangelizaciji je dejal, da je prvo oznanilo Cerkve, da je Bog ljubezen in usmiljen. »Usmiljenje je v srčiki krščanskega oznanila, ker je to najosnovnejši vidik ljubezni,« je dejal škof.


Prevajalec Andrej Turk in pisec spremne besede p. Tomaž Podobnik

Svetoletna vrata

Leto usmiljenja se začne z odpiranjem vrat v cerkvi sv. Petra, v Sloveniji pa v Murski Soboti, kjer škofija začenja misijon, v drugih stolnicah pa bo ta slovesnost v nedeljo, 13. decembra, je razložil novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference, Andrej Glavan, sveta vrata pa se bodo odpirala tudi v svetiščih, kot so Brezje, Sveta Gora, Turnišče, Ptujska Gora, Zaplaz, škofje pa lahko določijo poljubno število svetih mest z možnostjo podelitve popolnega odpustka. V Novem mestu so že predstavili sveta vrata umetnika Mirsada Begića.

Dogodki v letu usmiljenja

V postnem času bodo t. i. misijonarji usmiljenja, te bo papež odposlal 10. februarja, imeli pravico za odvezo tudi tistih grehov, ki so sicer pridržani apostolskemu sedežu. Duhovniki bodo imeli tudi sicer možnost dati več odvez, ki jih sicer ne morejo. Verniki, tudi bolniki, invalidi in celo zaporniki, bodo prejemali svetoletne odpustke zase ali jih bodo namenili tudi pokojnim, še posebej na romanjih k svetim vratom. V novomeški škofiji bodo v okviru desetletnice romanja dekanij vse postne sobote, 4. in 5. marca bo po vsej Sloveniji molitev 24 ur za Gospoda. Slovenijo bo obiskal kardinal Beniamino Stella.

Med dogodki je škof omenil tudi svetovno srečanje mladih v Krakovu, kjer se bodo posvetili prav usmiljenju. Jubilejno leto usmiljenja se bo končalo 6. novembra 2016 z zaprtjem svetih vrat v rimskih bazilikah in škofijah. Sklep leta bo 20. novembra, na praznik Kristusa Kralja, ki sklepa pastoralno leto.

Favstina Kowalska - glasnica božjega usmiljenja

Sporočilo božjega usmiljenja je po njegovem mnenju vedno aktualno, še posebej v težkih časih, skozi katere se prebijamo. Papež apelira na vse, da smo usmiljeni, meni voditelj Šole Božjega usmiljenja, p. Tomaž Podobnik, ki je predstavil knjigo Sestra Favstina Kowalska, za katero je napisal spremno besedo. Ob izrednem letu božjega usmiljenja je Favstino v buli omenil tudi papež. Pater je poudaril, da je bila Kowalska prizemljena, kar kaže tudi temeljit življenjepis zgodovinarke Ewe K. Czaczkowske, ki je nujno dopolnilo za razumevanje dnevnika sv. Favstine, svetnice božjega usmiljenja. To je sporočala drugim in ga tudi sama živela, zato je postala svetnica. knjiga po mnenju p. Podobnika želi, da Božje usmiljenje sprejmemo, saj prihaja po Jezusu Kristusu, da nas očiščuje in da nas nato razsvetljuje, da spoznamo, kaj pomeni biti pravi človek in nas spreminja. »Žarki, ki gredo skozi moje srce, naj me spremenijo in pridejo tudi do drugih ljudi v delih, besedah, molitvi, pa tudi v darovanju, n trpljenju in medsebojnem služenju,« je želel p. Podobnik. Tako je razmišljala tudi ponižna in skromna Favstina.

Podobno je o tej svetnici spregovoril Djuri Ramač iz založbe Novi svet. »Molitev za Favstino pomeni, da se obrne k Božjemu srcu, k njegovi notranjosti, skrivnosti njegovega usmiljenja,« vendar ne tako, da bi se odtrgala od vsakdanjosti, temveč da bi se približala svojemu bližnjemu, k bistvu drugega človeka.










Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh