Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nevladne organizacije prejele knjige

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 23. 04. 2015 / 07:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nevladne organizacije prejele knjige

Nevladne organizacije prejele knjige

V tednu, ko praznuje knjiga, je akcija Podarimo knjige poskrbela, da jo bodo v roke dobili tudi tisti, ki si jo zaradi socialne stiske težje kupijo.

V galeriji Družina smo bili v sredo, 22. aprila, dobrodelni. V tednu, ko praznuje knjiga, je akcija Podarimo knjige poskrbela, da jo v roke dobijo tudi tisti, ki si jo zaradi socialne stiske težje kupijo.


Dobitniki knjig so prejeli simboličen bon z vrednostjo knjižnega daru. Foto: Ivo Žajdela

Knjižni dar v obliki vrednostnega bona sta letošnjim dobitnikom izročila veleposlanik Republike Avstrije v Republiki Sloveniji dr. Clemens Koja in predsednik najstarejše slovenske založbe, Mohorjeve družbe v Celovcu, dekan mag. Ivan Olip.

Clemens Koja je povedal, da so v akciji Podarimo knjige, ki je bila tokrat organizirana že 14. leto, podarili okrog 2.000 literarnih del, med njimi tudi besedila priznane avstrijske pisateljice Christine Nöstlinger in nagrajen roman Janje Vidmar. Prvič pa so knjige odpotovale v Bosno in Hercegovino. Ivan Olip je na kratko predstavil zgodovino in pomen Mohorjeve družbe za bralno kulturo Slovencev od v 19. stoletja. Ustanovili so jo škof in literat Anton Martin Slomšek, slavist Anton Janežič ter oče koroških Slovencev, duhovnik in publicist Andrej Einspieler. Zaradi političnih razmer se je razcepila v Celjsko, Celovško in Goriško, vendar je vedno ostala pokončna in je povezovala zdomske Slovence z matično domovino. predsednika Mohorjeve družbe je veselilo tudi to, da so bili prav v galeriji Družina z razstavo Franca Rasingerja odprti Koroški kulturni dnevi.

Akcijo Podarimo knjige sta leta 2001 začela Zvezno ministrstvo Republike Avstrije za šolstvo, umetnost in kulturo in Mohorjeva družba Celovec, da bi širila slovenske knjige med ljudmi, tudi med tistimi, ki si je zaradi socialne ali kakšne druge stiske ne morejo kupiti sami. Tako Mohorjeva družba v Celovcu nadaljuje poslanstvo škofa Antona Martina Slomška. Do zdaj je bilo podarjenih več kot 46.000 knjig v skupni vrednosti nad 700.000 evrov. Do zdaj so knjige prejeli slovenske osnovne šole, knjižnice, župnije, zadnjih nekaj let pa jih podarjajo predvsem nevladnim organizacijam.



Tokratni dobitniki so nevladne dobrodelne organizacije: Center Korak, Cirius Kamnik, Kralji ulice, Skala, Slovenska Karitas, Zveza prijateljev mladine Slovenije in Zveza slovenskih društev v BIH »Evropa zdaj«.

Prireditev so z glasbo popestrili mladi iz Mladinskega centra Skala, ki so nam ob koncu pripravili presenečenje: pokazali so svoje cirkuške spretnosti.







Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh