Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež 6. maja v Rimu prejme nagrado Karla Velikega

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 27. 01. 2016 / 14:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2022 / 09:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež 6. maja v Rimu prejme nagrado Karla Velikega

Podelitev sicer običajno na praznik Gospodovega vnebohoda v Aachnu.

Papež Frančišek bo v petek, 6. maja, v Rimu prejel nagrado Karla Velikega. Slovesnost se bo pričela točno opoldne v dvorani Regia v vatikanski palači, kot so včeraj sporočili iz odbora za Karlovo nagrado v Aachnu.


Pred božičem je bilo oznanjeno, da bo papež nagrado prejel, vendar termin podelitve še ni bil znan. Nagrada namreč izjemoma ne bo podeljena v Aachnu, ampak v Rimu. V utemeljitvi ob izboru nagrajenca je zapisano, da papež »v nasprotju z vse večjo izgubo zaupanja v Evropsko zvezo ljudem prinaša sporočilo upanja«.

»Mednarodno nagrado Karla Velikega mesta Aachen« od leta 1950 praviloma vsako leto podeljujejo za zasluge v povezavi z Evropo in evropskim združevanjem. Gre za častno nagrado v obliki potrdila, ki ga podpišejo člani odbora Karlove nagrade, in odlikovanja. Prednja stran odlikovanja prikazuje portret Karla Velikega na prestolu, upodobitev najstarejšega ohranjenega aachenskega mestnega pečata iz zgodnjega 12. stoletja. Na zadnji strani je zapisano ime nagrajenca in njemu posvečeno krajše besedilo. Do leta 2007 je nagrada vključevala tudi denarni dar v višini 5.000 evrov. Imenovana je po Karlu Velikem, osebnosti iz skupne evropske zgodovinske zavesti, ki je v zgodnjem srednjem veku veljal za »očeta Evrope«. Konec osmega stoletja je Aachen izbral za svoj vladarski sedež.

Nagrajenca vsako leto izbere odbor za Karlovo nagrado, katerega člani so med drugim aachenski župan, tamkajšnji stolni prošt in rektor aachenske univerze. Podelitev običajno priredijo na praznik Gospodovega vnebohoda v aachenski mestni hiši.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh