Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež čilske politike spodbudil k demokraciji

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 17. 01. 2018 / 09:33
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež čilske politike spodbudil k demokraciji

Papež čilske politike spodbudil k demokraciji

V prestolnici Santiago je obiskal tudi ženski zapor in pozval k boljši reintegraciji po prestani kazni.

Prvi dogodek 22. papeževega apostolskega potovanja v Čile je bilo srečanje s tamkajšnjimi politiki in diplomati, ki jih je sveti oče spodbudil, naj si še naprej prizadevajo za demokracijo. V predsedniški palači v čilski prestolnici je papeža sprejela čilska predsednica v odhodu Michelle Bachelet Jeria, s katero se je sveti oče pozneje še uradno zasebno srečal.



Papež je v govoru čilskim oblastem izpostavil »zmožnost poslušanja«, ki je značilna za čilski narod in mora biti usmerjena v vse družbene sloje: brezposelne, staroselska ljudstva, migrante, mlade, ostarele, otroke in tudi naravno okolje. Frančišek je spomnil na besede čilskega kardinala Silve Henriqueza, da je gradnja domovine skupno delo vseh državljanov, ki naj bi ga opravljali s spoštovanjem in hvaležnostjo. Vsaka generacija mora bojevati lastne bitke in zmage preteklih generacij voditi k še višjim ciljem. Cilj politikov bi moral biti velikodušen in gostoljuben Čile, ki ljubi svojo zgodovino, ki dela za sedanjost skupnega sobivanja in z upanjem zre v prihodnost.

V Santiagu je papež Frančišek obiskal tudi ženski zapor, ki je poimenovan po sv. Joahimu. V njem zaporno kazen trenutno prestaja 770 žensk, kar predstavlja 45 % vseh zapornic v Čilu. Sveti oče je v nagovoru zbrane spodbudil, naj nikoli ne izgubijo upanja v boljše življenje, in obenem izrazil željo po boljšem vnovičnem vključevanju v družbo po prestani zaporni kazni, kar je označil za »dolžnost družbe«.



Papeža sta ob prihodu sprejeli dve zapornici s svojima otrokoma in mu poklonili cvetje, ena od zapornic pa je Frančišku predstavila svojo življenjsko zgodbo. Papež je v svojem nagovoru v ospredje postavil tri dejavnike: mater, otroke in cvetje.

Materinstvo je označil kot enega najčudovitejših darov, ki ga lahko ima ženska. Rojstvo življenja namreč pomeni rojstvo prihodnosti. Ženske otroke vzgajajo in jim pomagajo pri razvoju v korist celotne družbe. Tudi če so prikrajšane za svobodo, ne smejo izgubiti sanj in upanja, kajti pomanjkanje svobode ne pomeni tudi pomanjkanja dostojanstva. Vsak napor v boju za boljši jutri bo po papeževih besedah vedno dal sad in bo vselej povrnjen.

Otroci, je dejal sveti oče, so moč, upanje in spodbuda za življenje, ki nas iz dneva v dan spominjajo, da se življenje gradi s pogledom v prihodnost in ne preteklost.

Na koncu je sveti oče spregovoril še o cvetju. »Verjamem, da življenje cveti, da nam ponuja svojo največjo lepoto: kadar nam uspe delati skupaj, eni z drugimi, da bi življenje zmagalo, da bi bilo vedno močnejše«, je dejal papež in s tem pozdravil še vse pastoralne delavce, prostovoljce, osebje in druge zaposlene v zaporu ter njihove družine in vsem skupaj zagotovil svoje molitve.

Vir: Radio Vatikan
Foto: Vatican News / Facebook

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBpapez-francisek-se-bo-v-cilu-in-peruju-pocutil-kot-doma%C2%AB
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/francisek-v-strahu-pred-vrnitvijo-jedrskega-orozja
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/papez-prispel-v-cile

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh