Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Frančišek v strahu pred vrnitvijo jedrskega orožja

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 01. 2018 / 09:20
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Frančišek v strahu pred vrnitvijo jedrskega orožja

Frančišek v strahu pred vrnitvijo jedrskega orožja

Med letom v Čile je papež časnikarjem razdelil pomenljivo fotografijo.

Papež Frančišek je med včerajšnjim letom iz Rima proti Čilu spremljajočim časnikarjem na letalu spregovoril o svojih strahovih pred vrnitvijo uporabe jedrskega orožja. Pojasnil je, zakaj jim želi razdeliti fotografijo japonskega dečka, ki na hrbtu nosi svojega umrlega bratca in pred krematorijem v Nagasakiju čaka, da ga bo pokopal.



Papež je dal fotografijo, ki jo je razdelili časnikarjem, natisniti v obliki podobic, na zadnjo stran pa je poleg lastnoročnega podpisa zapisal še besedici »sadovi vojne«. Fotografijo je avgusta 1945 posnel fotograf ameriških marincev Joe O’Donnell, v dneh po ameriškem jedrskem napadu na Nagasaki.

Sveti oče je dejal, da ga je fotografija, ki jo je našel po naključju, zelo pretresla in jo je želel podeliti z drugimi, predvsem zaradi svojih strahov, da se svet znova giblje v smeri uporabe jedrskega orožja. Besede je izgovoril dva dni po tem, ko so prebivalci Havajev prejeli telefonska besedilna opozorila, da jim grozi raketni napad, pri katerih pa je na srečo šlo za napako in so bila dobre pol ure kasneje preklicana. Papež je nato znova poudaril, da si moramo neutrudno prizadevati za jedrsko razorožitev.

Med letom nad Argentino je Frančišek poslal pozdravni telegram argentinskemu predsedniku Mauriciu Macriju: »Ko letimo skozi argentinski zračni prostor, Vam pošiljam prijazne pozdrave. Vsem ljudem v domovini iz srca pošiljam lepe želje ter jim zagotavljam svojo bližino in blagoslov.« Argentinci sicer niso najbolj zadovoljni, da papež v skoraj petih letih pontifikata še ni obiskal svoje domovine. Uradnih razlogov za to iz Vatikana nikoli ni bilo slišati, nekateri poznavalci pa domnevajo, da papež ne želi postati orodje notranjepolitičnih sporov.

Vir: www.vaticannews.va / Radio Vatikan / Kathpress
Foto: RV / AP / splet

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh