Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež prispel v Čile

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 16. 01. 2018 / 09:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:39
Ustavi predvajanje Nalaganje

Papež prispel v Čile

Sveti oče se je po sprejemu na letališču v Santiagu ustavil v eni izmed mestnih župnij in molil na grobu »škofa revežev«.

Papež Frančišek je sinoči prispel v čilsko prestolnico Santiago in tako začel enotedenski obisk v Čilu in Peruju. Letalo je po petnajsturnem letu pristalo petdeset minut prezgodaj, ob 23. uri in 20 minut po srednjeevropskem času. To je 22. potovanje papeža Frančiška v tujino in njegov šesti obisk v Latinski Ameriki; za Čile pa je to drugi obisk papeža, leta 1987 so tamkajšnji verniki slovesno sprejeli Janeza Pavla II.



Papeža Frančiška so ob prihodu na mednarodno letališče sprejeli predsednica Republike Čile v odhodu gospa Michelle Bachelet Jeria, nadškof Santiaga, kardinal Ricardo Ezzati Andrello, predsednik Čilske škofovske konference, vojaški škof Santiago Silva Retamales, in drugi predstavniki države in Cerkve. Dva otroka v narodnih oblačilih sta papežu izročila šopek rož, govori pa ob tej priložnosti niso bili predvideni.

Po pozdravu z vojaškimi častmi in predstavitvijo delegacij se je sveti oče z avtomobilom odpravil na apostolsko nunciaturo. Med potjo se je na kratko ustavil v župniji sv. Ludvika Beltrana in molil na grobu jezuita in pomožnega škofa Enriquea Alveara Urrutie (1916-1982). »Škof revežev« si je posebej prizadeval za pomoč ubogim in zapostavljenim in je veljal za ustrega kritika Pinochetove diktature. Leta 2012 so zanj odprli beatifikacijski postopek. Ob poti proti nunciaturi so Čilenci protestirali proti spolnim zlorabam v Cerkvi.

Dobri dve tretjini Čilencev je katoličanov, toda sistem vrednot se močno spreminja tudi v tej latinskoameriški državi. Lansko jesen so delno legalizirali opravljanje splava, od leta 2015 pa so priznane istospolne partnerske zveze – oboje z močno podporo tamkajšnjega prebivalstva.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan
Foto: RV / AFP

Preberite tudi:
https://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/clanek/%C2%BBpapez-francisek-se-bo-v-cilu-in-peruju-pocutil-kot-doma%C2%AB

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh