Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež posredoval med ZDA in Kubo

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 18. 12. 2014 / 09:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež posredoval med ZDA in Kubo

Papež posredoval med ZDA in Kubo

Vatikan predstavil uradno izjavo ob vzpostavitvi diplomatskih odnosov med državama.

Papež Frančišek je predsednika Združenih držav Amerike in Kube osebno spodbudil k vnovičnemu približevanju med državama, so sinoči iz Washingtona sporočili ameriški predsednik Obama in vodilni ameriški politiki. Obama je izrekel posebno pohvalo svetemu očetu za njegove pogovore ob posredovanju.



Ameriški predsednik je pred tem napovedal korenito spremembo ameriške politike v odnosu do Kube. 53 let po prekinitvi diplomatskih odnosov med državama bo Washington znova odprl veleposlaništvo v Havani, umaknil trgovski embargo in olajšal potovanje na Kubo. Sprejet je bil tudi dogovor o izpustitvi zapornikov. Sinoči je kubanski predsednik Raul Castro nagovoril svoje državljane.

Kot je poročal Washington Post, je Obama med srečanjem s papežem Frančiškom marca letos posebej omenil odnose med ZDA in Kubo in ob tem izpostavil izpustitev zapornikov. Časnik je navedel besede visokega vladnega predstavnika: »Predsednik Obama globoko spoštuje papeža Frančiška. Njegova osebna prizadevanja so za Združene države Amerike izjemnega pomena.«



Vatikan je sinoči potrdil, da je papež osebno pisal tako Obami kot Castru in oba voditelja spodbudil k rešitvi »humanitarnih vprašanj skupnega interesa«. Pri tem je omenil tudi položaj zapornikov. Cilj papeževih prizadevanj je »začetek novega poglavja« v odnosih med obema državama. Oktobra so v Rimu po tamkajšnjih navedbah priredili vodeno srečanje med ameriškimi in kubanskimi diplomati.

V Vatikanu so še pojasnili, da papež »pozdravlja zgodovinsko odločitev« obeh vlad, da znova vzpostavita diplomatske odnose. S tem po papeževih besedah »ravnajo v skladu z interesi svojih državljanov«. Sveti sedež bo še naprej podpiral gradnjo obojestranskih odnosov. Ob vnovični vzpostavitvi odnosov med ZDA in Kubo pa so včeraj v Vatikanu predstavili tudi uradno izjavo.

V torek se je predsednik Škofovske konference ZDA, nadškof Joseph Edward Kurtz, v Beli hiši sestal s predsednikom Obamo in podpredsednikom Josephom Bidenom. O vsebini pogovorov v Ovalni pisarni podrobnosti niso predstavili. Po navedbah ameriških medijev je za srečanje zaprosil nadškof Kurtz.

Vir: Kathpress / CNA
Foto: RV / Reuters / ANSA

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh